Od čtvrtka olomoucký Globus rozšířil prodejní dobu.

Podobně jako v Tescu a dalších hypermarketech si zde zákazníci před blížícími se Vánocemi mohou nakoupit v době „od nevidím do nevidím“.

„Nemám ráda fronty a tlačenice, tak jsem si přivstala, když jsem se dozvěděla, že místo v osm otevírají už v sedm hodin. Bydlím kousek, takže vstávání nebyl zase takový problém,“ usmála se paní Jana.

Zatímco seniorka Jana nespěchala a s vozíkem v klidu projížděla mezi regály vylidněného obchodu, Micheala Pospíšilová z Olomouce měla na spěch.

„Potřebuji rychle nakoupit, ať jsem v devět v práci. Sedm ráno – ideální doba! Mám seznam a jedu. Hlavně potraviny a drogistické zboží. Musím to ještě zavézt domů,“ loučila se zhruba čtyřicátnice.

Ilustrační foto
Kam o víkendu? Na akvabely, dílnu v zoo i africké pochoutky

Odpoledne čekají šílenství

Bylo 7.15 a v Globusu bylo odhadem dvacet zákazníků. Otevřena byla jedna pokladna.

„Odpoledne to bude šílenství. Naštěstí máme brigádnice, jinak bychom se ani nenajedli,“ uvedla prodavačka, která měla směnu ve středu do 21.hodiny. Od čtvrtka však markuje o hodinu déle.

V Tescu na Horním lánu, kde je otevřeno od 6.00 do 22.00, bylo kolem půl osmé parkoviště poloprázdné.

„Mají otevřeno snad furt. Teď před svátky je lepší si přivstat, než hledat místo pro auto a stát frontu u pokladny,“ hodnotila zhruba šedesátnice, která skládala nákup do kufru auta.

Obyvatelé nábřežních domů u Bristolu se obávají poškození nemovitostí vlivem stavby protipovodňových opatření. Na snímku pohyb techniky těsně u domu a výkopy.
U Bristolu se dál bojí: Poškození hrozí, ukazují místní

Podle průzkumů třetina lidí upřednostňuje pro předvánoční nákupy obchody se širokou nabídkou zboží. Právě hypermarkety jsou v předvánočním shonu záchranou pro každého, kdo pořizuje dárky na poslední chvíli. Pětina dotázaných podle hypermarketů oceňuje právě prodlouženou otevírací dobu.

„Od 20. prosince mám na všech hypermarketech prodlouženou otevírací dobu do 22 hodin. Na Štědrý den pak bude mít všech patnáct hypermarketů včetně benzínek, restaurací a kaváren otevřeno do 11.30 hodin,“ uvedla Rita Gabrielová, mluvčí Globusu.

Hrad Bouzov nabízí zimní prohlídkovou trasu
Nadělit si dárky pod stromečkem na hradě? Na Bouzově mají speciální prohlídku

Pořídíte i kapra či stromeček

U hypermarketů mohou zákazníci pořídit i vánoční stromek a kapra. Prodeje kaprů před obchody Tesco v průběhu posledních dnů před Štědrým dnem každoročně stoupají až ke dvěma stům tunám.

Přímo v obchodech Tesco se živý kapr neprodává, k dispozici je pouze balený nebo v rybím pultu. K dostání jsou i další druhy ryb, které jsou součástí standardní nabídky Tesca. 

„Velmi populární je také losos, ale vzhledem k současné poměrně vysoké prodejní ceně nejsou prodeje tak vysoké jako v minulých letech,“ uvedl Jiří Bareš, nákupčí ryb společnosti Tesco.

Umělecký šéf baletu Moravského divadla Michal Štípa
Nová éra olomouckého baletu? Chci klasiku i modernu, říká čerstvý šéf Štípa

V SOBOTNÍM VYDÁNÍ OLOMOUCKÉHO DENÍKU 22. prosince najdete
KOMPLETNÍ PŘEHLED SVÁTEČNÍ OTEVÍRACÍ DOBY OBCHODŮ A LÉKÁREN.
Náš tištěný servis vám nabídne i PŘEHLED BOHOSLUŽEB NA ŠTĚDRÝ DEN A SVÁTEČNÍ JÍZDNÍ ŘÁD MHD.