O tom, že se mýlili, se mohli definitivně přesvědčit o tomto víkendu. Nejen místní, ale i lidé z okolí, byli jedni z prvních návštěvníků zachráněné a památky, která se v neděli slavnostně otevřela.

„Podařilo se nám zachránit památku, která je jedinou památkou svého charakteru nejen na Moravě, ale možná i v celém Česku. Je to nejvyšší budova, která sloužila k sušení chmelu z nepálených cihel a zároveň je jediná, která měla dvojí typ sušení. Horkým vzduchem díky vestavěné technologii topení a pak klasicky, jen vzduchem díky otvorům, které stavba má," uvedla Dominika Doláková, předsedkyně občanského sdružení Aktiv +, které ze záchranou stavby stojí.

Opravená budova, na které však ještě stavební práce úplně nekončí, nabídla lidem výstavu o chmelu a pivovarnictví.

„Je to pěkně spravené, dozvíme se i něco o historii chmelu. Je to pěkné, ale asi to dá ještě hodně práce, stavba se bude se muset omítnout," komentovali místní otevřenou sušárnu.

„Tyhle záslužné práce jsou vždycky obdivuhodné, jsou to dobré věci a pro vesnici je to zajímavé. Odrlice jsou malá ves a myslím si, že to, že tady teď mají historickou zajímavost pro případné návštěvníky, je jedině dobře a plus," řekl cyklista Drahomír ze Slatinic.

Zatím je uvnitř stavby k vidění malá expozice o chmelu, ale i o technologii sušení, která se dochovala.

„K vidění jsou i nějaké dobové fotografie z opravy, rekonstrukce. Je tam ale i výstava pivních půllitrů a jsme hrdí na to, že jsme získali i takový, který je starý zhruba dvě stě padesát let. Domlouvala jsem se s jedním místním občanem, který nám chce věnovat spoustu věcí ze života Odrlic, takže do příští sezony další patra zaplníme," pokračovala předsedkyně sdružení Aktiv +.

Sušička chmelu by měla být otevřená v běžné turistické sezóně vždy o víkendu odpoledne, na hody a při svátku Cyrila a Metoděje. Kromě zimy, pak bude možné prohlídku budovy domluvit i telefonicky.

Náklady: 1,8 milionu

Občanské sdružení se do záchrany památky pustilo v roce 2009, kdy získalo objekt, od původního majitele, do svého vlastnictví za symbolickou cenu.

„Byla to rozpadlá stavba, část budovy jsme museli celou dostavět. Nejdůležitější ale bylo zajistit statiku objektu, takzvaně jej svázat. Povedlo se vrátit všechny trámy a stropy na svá místa. Sušárna má nová vrata a svůj vlastní obnovený vstup. Ještě nám chybí dát sušárně tu správnou krytinu a nový kabát. Ale již dnes jsme ve stavu, který památku zachová pro další generace," popsala Doláková.

Poslední část by měla zachránce přijít zhruba na osm set tisíc, celkem se náklady na záchranu vyšplhaly na milion osm set tisíc.

„Milion šest set se nám podařilo získat na dotacích a darech, zbytek jsme dávali z vlastních kapes, sami jsme pracovali. Mám z toho ale úžasný pocit, jsem strašně ráda. Místní obyvatelé a nejen oni byli strašně skeptičtí. Když jsme budovu přebírali od původních majitelů, zrazovali nás, že to spadne. A teď i oni sami jsou rádi, že jsme ji zachránili a to je pro mě asi to největší ocenění," doplnila Dominika Doláková.