Už v pátek 20. září se do Senice sjeli chovatelé z celého okresu. A také odborná porota, která měla za úkol výstavní kousky ohodnotit a v každé kategorii určit toho nejkrásnějšího jedince.

„Bodovali všech zhruba dvě stě zvířat. Pracovali poctivě až do noci. U holubů se hodnotilo opeření, postoj nebo zobák, u králíků třeba srst,“ řekl jednatel senické organizace Českého svazu chovatelů Karel Nietsch.

Festival plný netradičních pokrmů Extreme food festival v areálu Letního kina v Olomouci.
Extreme food festival v Olomouci nabídl žáby, chilli pivo i Surströmming

Vítězný pohár si odnesl například Jakub Stloukal z Radíkova. Zaujal čtveřicí králíků. „Věnuji se tomu teprve rok. Tohle je moje první výstava,“ svěřil se mladý chovatel. Spokojení byli i jeho rodiče.

„Králíky jsme začali chovat, když jsme se přestěhovali z paneláku do rodinného domku. Teprve se to učíme, takový úspěch jsme rozhodně nečekali,“ přiznali.

V dohledné době je čeká další výstava, tentokrát v Jeseníku. Porotě se líbili i ušatí savci Hedviky Smyčkové. Přestože s chovatelstvím začala také loni, ze Senice si odvezla tři poháry. „Vystavovala jsem sivomodrého a strakáče. Jsem moc spokojená,“ netajila radost.

To pan Hrabčík z Nákla je zkušený chovatel, který jenom letos objel už asi sedm výstav. V Senici na Hané do kabely postupně naskládal tři poháry. Jemu osobně ovšem nepatřil žádný. „Dneska jsem utřel. Ceny patří manželce a dceři,“ krčil rameny muž, jehož rodina má chovatelství v krvi.

Poháry si chovatelé převzali v neděli z rukou poslankyně Zuzany Majerové Zahradníkové (Trikolora), místostarostky obce Venduly Koupilové a zástupců z řad organizátorů. Rozdáno bylo také okolo šedesáti čestných cen. Odměna neminula ani autory nejhezčích obrázků.

„Po dlouhé době nám vyšlo počasí, svítilo sluníčko a nepršelo. Věřím, že si to užili vystavovatelé i návštěvníci,“ doplnila za pořadatele Romana Vymětalová.

Sklizeň brambor ve Vrbátkách.
Brambory na Hané za 10 korun? Zapomeňte

Výsledky

Celkem

1. Litovel

2. Senice na Hané II.

3. Štěpánov

Drůbež

1. Senice na Hané II.

2. Litovel

3. Nová Hradečná

Králíci

1. Senice na Hané I.

2. Kožušany

3. Litovel

Holubi

1. Litovel

2. Štěpánov

3. Senice na Hané I.

Výtvarná soutěž

1.-4. třída

kolektivní ocenění

5. třída

1. Marek Šimon

2. Lukáš Popelka

3. Zdeněk Hubáček

6. třída

1. Zdislava Kalvodová

2. Josef Lenny Kouadio

3. Johana Štefanová

7. třída

1. Sára Holubová

2. Radana Tichá

3. Laura Ošťádalová

8. třída

1. Barbora Kouřilová

2. Natálie Svačinková / Ester Krikelová

3. Jana Zatloukalová / Lucie Němcová

9. třída

1. Natálie Lakomá

2. Leona Kalabisová

3. Adam Lachnit