Na obnovu hřbitova přispěje dotace z Národního dotačního programu Ministerstva obrany na zabezpečení péče i válečné hroby ve výši 2,7 milionů korun.

„Z této částky se již uskutečnilo nové oplocení, přičemž jsme vyčerpali, třicet až čtyřicet procent z uvedené částky. Ze zbylých peněz bychom rádi udělali zmíněné úpravy," sdělil Ladislav Šnevajs, náměstek olomouckého primátora.

Město nyní hledá, kdo obnovu areálu a zeleně provede. Předpokládaná cena za stavební práce, jejichž součástí jsou zmíněné kamenické práce a pokládka obrubníků ze žuly, je zhruba milion dvě stě tisíc korun.

U obnovy zeleně, která by měla zahrnovat kácení, odstranění náletů, založení trávníku a výsadbu 38 alejových stromů, se počítá s cenou milion sto tisíc korun.

„Smyslem obnovy je záchrana hřbitova a obnovení místa jako symbolu úcty k obětem 1. světové války. Areál hřbitova je památkově chráněn. Památkou se stal 3.května 1958. Vojenský hřbitov přestal sloužit svému původnímu účelu zhruba po ukončení 2.světové války. V 50. letech minulého století se na něm ještě sporadicky pohřbívalo, záznamy z tohoto období se už ale nedochovaly," uzavřela Jana Doleželová, mluvčí olomoucké radnice.