Manželské páry, milenci, kamarádi i početné rodiny s dětmi od dopoledne obléhali vrchol Velkého Kosíře. Mikroregion Kosířsko, který se stará o rozhlednu, na neděli připravil nejen pro všechny zamilované valentýnské překvapení.

„Můžou se vyfotit u srdíčka nad vchodem, ale taky si zahrát speciální valentýnskou hru,“ vysvětloval tajuplně Ivo Richter a ukazoval „osudí“ s papírovými ruličkami.

„Na některých je napsáno ‚výhra‘, na ostatních není nic. Co si odnesou výherci? Sladkosti. Ostatní, ti co neuspěli, se musí políbit. Která dáma s sebou náhodou nemá svoji polovičku, tu políbí tady Honza,“ bavil příchozí.

Železniční trať mezi Uničovem a Šumperkem, Uničov, 12, února 2022
Mezi Uničovem a Šumperkem nepojedou vlaky, výluka potrvá 10 měsíců

Jako na Václaváku

Kolem rozhledny to chvílemi vypadalo jako na Václaváku. Turisté plnili přístřešek s ohništěm, kde si opékali špekáčky, které si mohli zakoupit v pokladně. Další se slunili a popíjeli punč, děti dováděly na prolézačkách a houpačkách.

„Nahoře to pěkně fouká, ale stojí to za to,“ hlásili výletníci, kteří neodolali a vyšlápli si po schodech na vyhlídku.

„Na rozhledně už jsme byli snad stokrát, ale nikdy nevynecháme. Ani v zimě, pokud mají otevřeno,“ usmíval se pár seniorů.

V zimě je oblíbená vyhlídka na Velkém Kosíři v provozu spíše výjimečně, a to v případě hezkého počasí. Pravidelný víkendový, sváteční a páteční odpolední provoz startuje od 1. dubna.