„Já reprezentuji již sedmou generaci Cirkusu Berousek a jinou kariéru bych si nevybral. Do šapitó jsem se dostal jako malý kluk. Tenkrát jsem v představení svého dědečka jezdil na poníkovi. Ještě si pamatuji, jak jsem na něm poprvé vjel do manéže," vzpomíná ředitel cirkusu Jiří Berousek.

Od první projížďky na poníkovi ušel tento mladý muž dlouhou cestu. Jeho speciálním číslem se stalo žonglování.

„V Americe jsem se učil žonglovat u nejlepších světových žonglérů a své první vlastní vystoupení jsem měl asi v sedmi letech," vysvětluje.

V cirkusu však nejde jen o to, aby člověk exceloval v jedné disciplíně. Práce zde nikdy nekončí ani pro ředitele.

„Staráme se o devadesát zvířat. Ranní krmení začíná kolem páté hodiny, potom se trénuje, zkouší a drezíruje. Předvést lidem kvalitní drezúru stojí hodně úsilí a u každého zvířete to jde jinak. Třeba sloni se učí celkem dobře," uvádí Berousek.

Díky generační praxi získal cirkus specifický přístup k výcviku.

„U zvířat je to stejné jako u lidí. Když chci, aby se něco naučili, musím s nimi začít pracovat už od mládí. Proto jsme si také převážnou část našeho zvěřince odchovali sami,"uvádí.

V Olomouci až do 21. dubna

O tom, jak se v cirkusu daří vychovávat a cvičit zvířata se mohou přesvědčit návštěvníci už v pátek v 17.30 hodin.

„Kvůli špatnému počasí jsme museli zahájení našeho olomouckého turné přesunout až na dnešek. O to víc se těšíme, že divákům budeme moci předvést celý zábavný program, s nímž zde budeme vystupovat do 21. dubna," říká.

Chybět nebudou ani medvědi

V představeních Cirkus Berousek nesměli nikdy chybět medvědi a tuto tradici dodržují stále.

„Mou favoritkou je medvědice Máša, ale máme jich samozřejmě mnohem víc. Zrovna loni se nám narodila medvíďata. Několik jsme si jich nechali a čtyři jsme prodali. Medvědům se u nás skutečně daří. Aby jich nebylo až moc, držíme je raději v oddělených klecích," dodává s úsměvem ředitel cirkusu Jiří Berousek.

Kdy do cirkusu?

Pondělí a Úterý cirkus nevystupuje
Všední dny od 17:30
Sobota od 14:00
Neděle od 11:00

Autorka: Kristýna Kovaříková