Zbytky průchodu, který hlídal vstup do Olomouce po šest století, našel tým odborníků vedený Richardem Zatloukalem z Národního památkového ústavu.

„Základy brány, které jsme odkryli, pocházejí nejspíš z lucemburské éry, tedy ze 14. století. Že bychom je mohli objevit, bylo pravděpodobné už před zahájením našeho výzkumu, protože jsme věděli, že byla během 19. století zbouraná pouze po úroveň, kde je nyní cesta," řekl Richard Zatloukal.

Protestní akce Proč? Proto! na olomouckém Žerotínovo náměstí
Proč? Proto! V Olomouci se demonstrovalo proti Babišovi a Zemanovi

Bránila dopravě a rozvoji

„Zdivo je sice částečně narušené kvůli předchozím stavebním prácím, ale i tak je dochování poměrně pěkné. Nalezli jsme asi metr
a třicet centimetrů zdiva, jenž je velmi poctivě zatesáno do kamene," dodal.

Hradská brána vznikla už ve 13. století, na dnešní třídě 1. máje stála jako součást olomoucké pevnosti až do roku 1876.

„Zbourali ji, protože překážela dopravnímu provozu a bránila tím rozvoji města," vysvětlil Zatloukal s tím, že kamennou podobu dostala až v lucemburském období.

Zdeněk Zlámal, místopředseda FAČR
Sigma se musí poohlédnout jinde. Zlámal do klubu nevstoupí

V baroku přibyl i padací most

Výrazné úpravy podstoupila brána v 18. století, kdy byla rozšířiřena o vnější bránu a padací most.

Pro archeology je objev významný i proto, že z období středověku se v Olomouci žádná podobně významná brána nedochovala.

Za Marie Terezie měla olomoucká pevnost již jen čtyři brány. Terezská na dnešní třídě Svobody je jediná, která se dochovala na stejném místě a prakticky v nezměněné podobě.  

Podobně významné nálezy už archeologové na třídě 1. máje nepředpokládají. Například tam, kde do třídy ústí ulice Dómská a Wurmova, už byly nejspíš odstraněny při prohlubování ulic ve třináctém století.

Jaké další brány střežily od středověku vstup do Olomouce?Zbylo z nich něco?
Čtěte ve středečním tištěném vydání Olomouckého deníku 10. května

Jak vypadala Olomouc coby pevnost v polovině 18. století si mohou prohlédnout návštěvníci prachárny v olomoucké Korunní pevnůstce.  Sádrový model ukazuje možnou podobu města v roce 1758
Takto vypadala Olomouc v roce 1758. Obří model pevnosti je hotov!
Křelovský fort
Olomoucké forty: kde byly, proč a co je s nimi teď

BARBORA BUREŠOVÁ