Svatomartinské slavnosti uspořádali ve Velké Bystřici už počtvrté. Zpočátku pořadatelé lákali návštěvníky hlavně na pečenou husu a ochutnávky mladých vín, později akci zpestřili také o divadelní přestavení, tombolu o živou husu, lampionový průvod a ohňovou show.

„Kromě toho každoročně nabízíme speciální skleničky s vyobrazenou husou. Letos jde výtěžek z jejich prodeje na nákup rehabilitačních pomůcek pro handicapovaného chlapce," řekl pořadatel akce Martin Seidler.

Pečená husí a kachní stehna tradičně připravují kuchařky z místní základní školy. Letos nakoupily přes sedmdesát kilogramů drůbežího masa. Aby vše stihly včas navařit a napéct, musely si v sobotu přivstat.

160 porcí husičky

„V práci jsme od čtyř hodin od rána. Připravily jsme asi 160 porcí masa, spoustu červeného zelí a knedlíků. Kromě toho jsme navařily také padesát porcí guláše a škvařily husí sádlo. Podáváme ho s čerstvým chlebem buď s husími játry nebo se škvarky," popsala speciality vedoucí školní jídelny Eva Flejberková.

Kromě masitých pochoutek kuchařky nezapomněly připravit ani něco sladkého. Ve velkém zadělaly těsto na tradiční martinské rohlíčky. Plnily je tvarohem, ořechy, mákem nebo hruškami.

„Zvládly jsme jich na dvanáct stovek kousků. Na těsto už máme svůj osvědčený speciální recept," poznamenala Flejberková.

S krajícem chleba namazaným husím sádlem se na náměstíčku ve Velké Bystřici procházel Petr Kovář z Olomouce.

„Mladé víno už za mě ochutnala manželka. Koupili jsme si domů láhev bílého, tak snad bude dobré. Pečenou husu si dáme v neděli k obědu, tady ji umí připravit jako doma," řekl spokojený návštěvník s tím, že na Svatomartinské slavnosti si s rodinou do Velké Bystřice nevyrazili poprvé.

„Loni jsme se tady zastavili náhodou, letos už jsme sem jeli cíleně. Z legrace zkusíme i tombolu o živou husu. V ohrádce se procházejí hned čtyři, tak třeba budeme mít štěstí," doufal Olomoučan.