Při příležitosti 20.výročí jeho návštěvy Olomouce budou v bazilice Navštívení Panny Marie uloženy jeho ostatky.

„Jedná se o kapku krve Jana Pavla II. na látce, která je v malé ampulce, a ta uložena ve větší schránce. Vše bude umístěno v šedesáticen­timetrové schránce, která bude stát před kněžištěm, tedy v přední části baziliky," popisoval mluvčí olomouckého arcibiskupství Jiří Gračka.

„Schránka bude samozřejmě prosklená," doplnil.

Ostatky se už nacházejí v Olomouci, kam je z polského Krakova přivezli premonstráti, kteří svatokopeckou farnost spravují.

„Byl zapotřebí nějaký čas na přichystání místa," uvedl Jiří Gračka.

Do zhotovené schránky uloží ostatky Jana Pavla II. někdejší osobní sekretář papeže, kardinál Stanislaw Dziwisz.

Právě ten před 20 lety doprovázel papeže na cestě do Olomouce, kam zavítaly desetitisíce věřících, aby byly při tom, když na letišti v Neředíně prohlásí za svaté blahoslavené Zdislavu a Jana Sarkandra.

„Ostatky osobně předával v Krakově svatokopeckým premonstrátům a osobně je nyní uloží do schránky v bazilice," informoval mluvčí.

Úžasná atmosféra

Míst, která papež v květnu 1995 v Olomouci navštívil, bylo více. Na Svatém Kopečku však panovala atmosféra, na kterou ti, co ji prožili, vzpomínají ještě dnes.

„Stejně tak Jan Pavel II., když se vzpomněla Olomouci a Kopeček, věděl a nezapomněl, přestože podobných návštěv měl několik do měsíce," uvedl Jiří Gračka.

„Proto se hodí právě na tomto místě 20 let starou událost připomínat," dodal.

Účastníci setkání s papežem sílu prožitých okamžiků jen potvrzují.

„Papež Jan Pavel II. vystupoval tak nádherným způsobem, kterým zaujal všechny," vzpomínala na zesnulého papeže Zora Krejčí z Matice svatokopecké.

„Naprosto bezprostředně reagoval na připravené pantomimické představení. Srdečně se smál. Nezapomenutelná byla jeho odezva na zvolání: „Otče, Svatý Kopeček plný je tvých oveček!". Kdo to zažil, bude vzpomínat celý život," uvedla.

Koncert Václava Hudečka

Návštěvu Jana Pavla II. na Svatém Kopečku si lidé budou moci připomenout v sobotu v 18 hodin při benefičním koncertu Václava Hudečka.

Nedělní slavnost začíná v 10.30 a po poledni bude pokračovat doprovodným programem v ambitu a vzpomínáním pamětníků návštěvy papeže na Svatém Kopečku.

Ve čtvrtek 21.května v 18.30 připomene papežskou návštěvu koncert v kostele svatého Cyrila a Mětoděje v Olomouci-Hejčíně.