Otázkou ovšem zůstává, kdo finanční podporu dostane.

„Předpokládali jsme, že částka půjde Lesům České republiky, které měly být investorem stavby. Ty ale nakonec od investice odstoupily, a tak budeme jednat s obcemi v Mikroregionu Kosířsko," uvedl včera mluvčí Olomouckého kraje Ivo Heger.

„Lesy České republiky jsou připravené poskytnout součinnost zejména co se týče pronájmu pozemku nebo těžební a pěstební činnosti. Být ale jedním z investorů stavby není při více zdrojovém financování rozhledny pro naši společnost příliš výhodné," nechal se slyšet mluvčí Lesů České republiky Zbyněk Boublík.

Podle původního návrhu zpracovaného brněnským ateliérem Svatopluka Sládečka měl vzniknout betonový skelet opláštěný kameny. Stavba takové rozhledny by ale přišla na více než deset milionů korun.

Levnější dřevěná varianta

Renomovaný architekt proto navrhl levnější variantu v podobě dřevěné vyhlídky. Má podobu komolého kuželu s dokola obíhající šroubovicí schodiště.

„Základ stavby zůstane kamenný," doplnila předsedkyně Mikroregionu Kosířsko Hana Rozsypalová.

O tom, jaký bude mít rozhledna definitivní rozpočet, se stále jedná. Jasno by mělo být v červenci, přičemž předpokládané náklady se nyní pohybují okolo sedmi milionů korun. Nejdříve ze všeho se začne budovat přízemí, které má být hotové už tento rok.

Vizualizace rozhledny na Kosíři. levnější varianta vyhlídky s dřevěnou konstrukcí

Vizualizace rozhledny na Kosíři. levnější varianta vyhlídky s dřevěnou konstrukcí Autor: ARCHIV STUDIO NEW WORK

Na vrcholku Velkého Kosíře už dřevěná rozhledna kdysi stála. Místní turistický spolek v roce 1927 slavnostně otevřel jednoduchou dřevěnou konstrukci vysokou dvacet šest metrů. V roce 1939 však musela být kvůli špatnému technickému stavu odstraněna.

„Zápisky ve vrcholové knize svědčí o tom, že lidé rozhlednu na Kosíři postrádají a byli by rádi, kdyby vyrostla co nejdříve," říkají provozovatelé internetových stránek Kosir.cz, kteří si dali za úkol o vývoji projektu nové vyhlídky informovat.

Jak má dřevěná rozhledna vypadat?

Novostavba je ztvárněna jako komolý kužel dřevěné konstrukce posazený na nízkém, kamenem obloženém soklu. Vyhlídková plošina kruhového půdorysu je zakončena lehkou prstencovitou stříškou. Do podstavy kužele bude umístěno základní zázemí nutné pro provoz budovy.

Zatímco konstrukce rozhledny je navržena jako vzdušná stavba sestávající z rastru dřevěných sloupů, podélníků a šikmých ztužidel, opakujícím se v pravidelném rytmu, schodiště je kryto oplechovanými stěnami a střechou.

Návštěvníkovi se již během výstupu otevřou rozmanité pohledy na okolní krajinu přes kruhová okénka ve stěně schodiště, které se plynule obtáčí kolem dřevěné konstrukce věže, až dosáhne vyhlídkové plošiny ve výšce 25 metrů.

Díky změně výsadby z jehličnatých na vhodnější listnaté stromy menšího vzrůstu, bude možno nerušeně pozorovat široké okolí. Stromy z místních lesů zároveň poslouží jako materiál k výrobě dřevěných nosných prvků této rozhledny.

zdroj: Studio New Work

Pavlína Saxová