Jestli se některé dítě i díky tomu na prestižní školu dostane, se rodiče dozvědí ve středu, kdy gympl zveřejní definitivní výsledky.

Když se ředitel gymnázia Radim Slouka dozvěděl o chybě v jedné otázce, kde přes kontrolu několika komisemi nakonec byly místo jedné správné dvě odpovědi, měla škola výsledky přijímaček zveřejněny zhruba 40 minut.

„Výsledky jsme už nesundávali, protože jsme uvedli, že jsou neoficiální a my garantujeme stabilní až 2. května,“ vysvětlil Slouka reakci školy na páteční šok.

S výsledky šel ven co nejdříve kvůli tlaku rodičů. „My jsme si vědomi toho, že jsme služba veřejnosti. Nemyslím, že jedna chyba v jedné otázce nějak zásadně ovlivní pořadí,“ popisoval Slouka.

Na Slovanském gymnáziu dělalo přijímačky 273 uchazečů. Zájem byl opět rekordní. Chyba v češtině se týkala pouze osmiletého studia.

„V případě sedmi žáků dojde k drobnému posunu, ale ani nemusí. Vzhledem k tomu, že byla přiznána správná odpověď navíc, tak v jejich prospěch,“ dodal.

Chyba Slouku netěší, ale po odchodu ředitele Cermatu Jiřího Ziky nevolá.

„Nelíbí se mi výkřiky, že by měl ředitel Cermatu odstoupit. Je to velmi nešťastné, ale může stát,“ reagoval Slouka, který zároveň nepatří mezi zastánce jednotných přijímacích zkoušek ani pokládání nejednoznačných otázek v testu.

Sraz motorkářů a moto-fanoušků v centru Olomouce
VIDEO: Rekord. Přes 1300 motorkářů zaplnilo centrum Olomouce
Poslední oběd před rekonstrukcí vysokoškolské menzy UP Olomouc
Poslední oběd. Hlavní olomouckou menzu zavřela velká přestavba