Vypadá to tak, že iniciativa, kterou organizuje občanské sdružení Moravská národní obec, získává na oblibě – předloni prapor zavlál na pětasedmdesáti radničních budovách.

I na Olomoucku se přihlásila řada samospráv. Hlavně proto, že chtějí lidem připomenout dějepis a posílit hrdost k českému státu a moravské národnosti.

„Nejde o vyjádření žádných politických postojů nebo ideologických, národoveckých. Jde nám o připomenutí historického faktu, kontinuity Velké Moravy s budoucím Českým státem, kterého je naše dnešní Česká republika následovníkem," vysvětlil starosta Uničova Dalibor Horák a připomněl, že ve městě budou ve čtvrtek na Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje otevřena všechna muzea a lidé si je budou moci projít za poloviční vstupné.

Stejně tak zavěsí moravskou vlajku na obecní úřad ve Štěpánově.

„I když jsme v České republice, zároveň se hlásíme k tomu, že jsme z Moravy. Jsme patrioti," reagoval starosta Jiří Běhal.

„V žádném případě nejde o to, nějak štvát proti Čechům, nemít rád Pražáky. Jsme Hanáci, Moraváci, tak proč si to tímto způsobem a při takové příležitosti neuvědomit," podotkl starosta Štěpánova.

Prapory se žlutým a červeným vodorovným pruhem se znakem orlice v modrém poli uprostřed vyvolávají každoročně diskuse. Od roku 1920, kdy je zakázal Československý parlament, jsou v podstatě ilegální. Za vyvěšování neoficiální vlajky radnicím žádný postih nehrozí.

„Parlament ji zakázal a nebylo to nikdy obnoveno. Není oficiální vlajkou, lidé to nevědí," vysvětlil heraldik Jiří Louda.

„A kromě toho Morava jako státní celek neexistuje. Je historickým celkem," doplnil.