Na většině trasy mezi Olomoucí a Vyškovem by už za dva týdny mělo být možné jet alespoň "stodesítkou", z toho zhruba na osmi kilometrech R46 tam povolí i 130 km/h.

„Rychlost bude zvýšena na 110 km/h v úseku Letiště Vyškov – Brodek u Prostějova a Prostějov - Olomouc s lokálními omezeními. Na 130 km/h pak v úseku Brodek u Prostějova – Prostějov, s výjimkou dvou zatáček u Žešova, kde bude rychlost 110 km/h," ujistil tiskový mluvčí Ministerstva dopravy ČR Tomáš Neřold.

„Konkrétně rychlost 130 km/h začne mezi cca 13. – 20. a 22. – 23. kilometrem mezi Brodkem u Prostějova a Prostějovem platit do konce září v závislosti na výsledku výběrového řízení na dodavatele dopravního značení," vysvětlil mluvčí ministerstva.

Ředitelství silnic a dálnic ještě čeká na definitivní rozhodnutí, už však začalo hledat výrobce nových značek.

„Ministerstvo dopravy vydává usnesení, které by mělo požadovanou rychlost 130 km/h poupravit. Čekáme na definitivní rozhodnutí nejvyšší povolené rychlosti na trase Olomouc – Vyškov. Výběrové řízení na instalaci značek je ale již vypsáno," sdělil ředitel olomouckého střediska ŘSD Martin Smolka.

„Další omezení pro řidiče nebudou. Usilujeme o to, aby rychlost byla zvýšena po celém úseku rychlostní silnice R46. Průběžně opravujeme křižovatky, aktuálně křižovatku v Brodku u Prostějova. Práce probíhají vždy vedle komunikace," doplnil.

Na R46 byla omezena rychlost na 100km/h v létě 2011 kvůli špatnému stavu celé komunikace a častým vážným nehodám.

Na podzim přede dvěma lety se začalo s postupnou úpravou placené rychlostní silnice. Přibyly vyšší svodidla, nový asfalt, součástí změn jsou i rekonstrukce křižovatek či vybudování odbočovacích a připojovacích pruhů. Úpravy mají pokračovat.   

Kraj dosavadní vylepšení na "hanácké dálnici" hodnotí jako úspěch tlaku na silničáře a ministerstvo.   

 „Chystané zvýšení rychlosti je velmi dobrá zpráva pro všechny občany Olomouckého kraje, že se po dlouhodobém tlaku především na Ministerstvo dopravy a Ředitelství silnic a dálnic podařilo vybojovat rekonstrukci doslova zdevastované R46 v úseku Vyškov – Prostějov – Olomouc, tak aby se vrátila rychlost v bezpečných úsecích opět na 130 km/h," komentoval změny náměstek olomouckého hejtmana Alois Mačák.