„Chystali jsme už týden dopředu, teď jen doufáme, že toho není ani málo, ani moc,“ smál se v sobotu dopoledne jeden z pořadatelů Jiří Holub.

Sedmadvacetiletý rodák z Nového Jičína se k tradiční zabijačce dostal už jako malý.

„Pocházím z velké rodiny, zabijačky jsme dělali třikrát do roka,“ vzpomínal.

Na poděbradské hody připravil s kolegy a rodinou 80 kilo masa na vaření, 10 kilo několika druhů prejtů a 50 kilo jitrnic, tlačenek a dalších výrobků z masa.

„Prejty, polévky nebo třeba škvarky si děláme sami na místě, něco nám ale kvůli legislativě musí dodávat řezníci,“ vysvětlil Jiří Holub.

Udit museli kvůli malé udírně načtyřikrát, trvalo jim to celou noc. „Hlavní je lidem ukázat, že to jde i jinak, než si zajít do velkoobchodu,“ dodal.

Otevřeno každý den

Letos jsou to na Poděbradech už druhé zabijačkové hody, první byly na jaře.

„Chodí až 300 lidí. To je ale nic proti návštěvnosti během letní sezóny, kdy za den přijdou i dva tisíce,“ uvedl Jiří Holub.

Na Poděbradech provozuje restauraci Terasa už pět let.

„Chceme Olomoučáky naučit, že Poděbrady jsou tady pro ně celý rok,“ vysvětlil.

„V pátek a o víkendu fungujeme za každého počasí, přes týden jsme tady od 14 hodin, když není škaredě,“ popsal provoz, který letos na Poděbradech spustili.