I přesto vypadá nástup sklizně velice slibně. Ve Slavoníně se pěstitelé soustředí na samosběr jahod. Letošní by měl začít zhruba za dva týdny. Ke sklizni bude šest hektarů.

„Ke sklizni je připravených šest odrůd a předpokládáme, že první bude možné sbírat zhruba za čtrnáct dní, na přelomu května a června, podle počasí,“ popisoval pěstitel Jan Dostál.

„Jahody už krásně nabývají na hmotě, zvětšují se a následně budou potřebovat zhruba ještě týden na to, aby zčervenaly,“ uvedl.

Zdobení sochy Jana Nepomuckého na Václavském náměstí v Olomouci, 15. 5. 2020
Jana Nepomuckého v Olomouci ozdobili květinami. Podívejte se

Před mrazíky chránili pěstitelé jahody textilií poslední dva týdny. Mrzlo ještě před tím, takže škody nějakou jsou.

„Nijak dramatické. Horší jsou dopady sucha. Je katastrofální, ale uvidíme. Trochu pomohly srážky v posledních dnech,“ vysvětloval Jan Dostál.

Textilie začali pěstitelé stahovat v sobotu, a jakmile všechny rostliny odkryjí, začnou je podestýlat přichystanou slámou.

Ve Slavoníně se pěstitelé jahod věnují pouze samosběru. Ovoce už nedodávají do prodejen a na tržiště.

„Osvědčil se nám samosběr. Lidé si mohou přijít a sami si natrhat jahody v nejvyšší kvalitě. Jsou spokojeni a rádi se vracejí. Odezvu máme výbornou,“ uvedl Dostál.

Sklízet jahody budou letos lidé ze šesti hektarů. Další dva hektary připravili pěstitelé na jihozápadním okraji Olomouce na příští sezonu.

Ilustrační foto
Babyboom ve Šternberku: rodí se mnohem více dětí, a docela velké