Další pokles si epidemiologové slibují od týdenního volna, po kterém by se mohla vrátit do lavic většina dětí. Právě v řadách školáků a předškoláků je nemocnost stále největší.

„Na Olomoucku jsme zaznamenali mírný pokles a jsou před námi prázdniny, které situaci pokaždé zklidní," uvedla vedoucí protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje Růžena Haliřová.

Zatímco minulý týden evidovali epidemiologové na Olomoucku 2526 případů akutních respiračních infekcí na 100 tisíc obyvatel, v tomto je to 2395 nemocných.

„Žádné těžké případy, které by vyžadovaly hospitalizaci, nemáme hlášeny. Na Olomoucku ani za celý Olomoucký kraji," informovala epidemioložka.

Celkově je na 100 tisíc obyvatel v Olomouckém kraji v tomto týdnu 1923 nemocných.

Prokázaných případů chřipky je v kraji několik desítek.

„Pokud je dobrá imunita, jsou dobré podmínky pro to, aby proběhla bez vážnějších následků, a to bez ohledu na to, jestli se virus pozměnil nebo ne," sdělila. „Problémem je přecházení, kdy člověk přepíná své síly a navzdory zdravotnímu stavu chodí do práce," dodala.

Nemocnice na Olomoucku plošně zákaz návštěv nevyhlásily.

„Platí na dětské a hemato-onkologické klinice. Jinde jsme k tomu zatím nepřistoupili," uvedl mluvčí Fakultní nemocnice Olomouc Egon Havrlant.