Celodenní kulturní program bude na Horním náměstí probíhat v neděli 21. dubna.

Velikonoční atmosféru si mohou obyvatelé a návštěvníci Olomouce užívat na Horním náměstí už od pondělí 15. dubna.

„Výzdobu po celý týden zajistí děti ze čtrnácti olomouckých základních škol. Lidé si vyzkoušejí pletení pomlázek, celý týden mohou sledovat při práci řezbáře Václava Lemona. Socha anděla, kterou vytvoří, bude po velikonočních svátcích umístěna na Lazcích, kde doplní stávající artefakt,“ popsala vedoucí odboru kultury Radka Piskačová.

Historická budova olomoucké tržnice a tržiště
Tržnice v Olomouci změnila majitele. Ten už má plány na její proměnu

Bohatý program je připravený na neděli 21. dubna. V centru města se od 8.30 hodin uskuteční velikonoční farmářský trh a řemeslný jarmark. Budou se plést pomlázky, malovat kraslice a ochutnávat tradiční hanácké produkty.

V době od 10 do 16 hodin vystoupí s pásmem hanáckých písní a tanců folklorní soubory z Hané a cimbálová muzika. Nebudou chybět ani ukázky velikonočních zvyků.

„Velikonoce a tradice patří k sobě. V Olomouci se jedná o tradiční svátek, kdy se na náměstí potkávají lidé, kteří si nenechají ujít svátky jara. Myslím, že připravený program dokáže pobavit i poučit,“ míní náměstek primátora Pavel Hekela.

Programem bude provázet lidový vypravěč Jiří Vrba. Pro děti jsou připraveny tvůrčí výtvarné a řemeslné dílničky s pískováním a také vědecké pokusy ve stánku vědy a techniky Geniátor. Malí návštěvníci dostanou možnost projet se na koních a prohlédnout si živá zvířata.

Na Olomoucké Velikonoce bude na Horním náměstí upozorňovat „Kraslice od srdce“. Městu ji před třemi lety věnovala chorvatská velvyslankyně. Velikonoční dekorace ozdobí také Náměstí hrdinů.

Podrobný program Olomouckých Velikonoc na webu města

Venkovské trhy  na Horním náměstí ve Šternberku.
Venkovské trhy ve Šternberku bavily zástupy lidí i v zimě
Velikonoce na Poděbradech u Olomouce v neděli 14. dubna 2019
Poděbrady lákaly na pletení pomlázek i hledání vajíček