Složit poklonu narozenému králi v jesličkách se vydají v pátek 6. ledna tři králové také v Olomouci.

S kasičkami dopoledne navštíví významné krajské a městské instituce.

Novoroční fanfáry a tříkrálové koledy zazní na olomouckém arcibiskupství, magistrátě, rektorátě, ale i na ředitelství fakultní nemocnice či policii.

Poté zamíří koledníci na koních před radnici k živému betlému, aby se symbolicky poklonili narozenému Králi – Spasiteli a připomněli tak událost, která se odehrála před více než 2000 lety v chudém betlémském příbytku.

V dopoledních hodinách se vydají do ulic dvě skupinky charitních koledníků.

Odpoledne ve 14.30 odstartuje na Horním náměstí program, kdy se jako první publiku představí žesťový kvartet.

„Divadelní hru o narození Krista Krále se slavnostním příjezdem tří králů mohou diváci shlédnout v 15 hodin, požehnání tříkrálovým koledníkům, aby do všech příbytků nesli radostnou zvěst o narození Krále a zároveň prosili o dar ve prospěch potřebných, udělí děkan Ladislav Švirák na Horním náměstí v 15.45," uvedla Eva Štefková z Charity Olomouc.

Divadlo a zvířátka

Olomoučanům se tak naskytne příležitost potkat nezvyklý průvod muzikantů s koledníky na koních přímo v centru města, evangelijní příběh o narození Ježíše Krista připravili učitelé a žáci literárně-dramatického a hudebního oboru Základní umělecké školy „Žerotín" v Olomouci.

„Na pódiu nedaleko sloupu Nejsvětější Trojice znovuožijí postavičky Svaté rodiny, archanděla Gabriela, pastýřů, ale i nelítostného krále Heroda, aby připravily známou betlémskou scenérii pro příchod tří mudrců od východu," pokračovala Eva Štefková.

Na náměstí nebudou chybět ovečky, oslík a lamy ze Zoo Olomouc.

„Věříme, že nejen divadelní představení, ale i zvířátka potěší jak malé, tak velké návštěvníky a svátek Tří králů se tak v budoucnu stane v Olomouci tradicí, která vždy na začátku Tříkrálové sbírky zároveň slavnostně uzavře období vánočních svátků," doplnila Terezie Táborská, koordinátorka Tříkrálové sbírky Charity Olomouc.

Začalo to v Olomouci

Koledníci se do ulic nejen v našem regionu, ale po celé zemi, vydávají od 2. do 15. ledna, každá charita si ale termín a dny určuje sama.

Malým i větším koledníkům s pokladničkami poprvé lidé přispěli před osmnácti lety v olomoucké Arcidiecézi, o rok později se sbírka rozšířila už po celé zemi.

Tříkrálová sbírka v rámci arcidiecéze zahrnuje Olomoucký kraj, část Zlínského a taky Pardubického kraje.

Ti, kteří by chtěli přispět finančně, mohou své dary dát koledníkům osobně, taky pomocí DMS zprávy nebo je poslat na bankovní účet. Všechny důležité informace jsou uvedeny na webu www.trikralovasbirka.cz 

Jak jinak ještě přispět:

DMS KOLEDA na číslo 87777; č.ú.: 66008822/0800, variabilní symbol 777

Termíny jednotlivých okresních měst

Olomouc – 6. – 14. 1.

Šumperk – 2. – 10. 1.

Přerov – 6. – 8. 1.

Prostějov – 6. 1.– 8.1.