O tom, zda budou další následovat i v Olomouci, rozhodne zájem veřejnosti. Zahrát si může kdokoli.

Nádraží bylo v úterý v pět hodin odpoledne zaplněné jako jindy, jen u bočního východu u lékárny postávalo více lidí než obvykle. Přítomní sledovali, jak stěhováci přes vestibul tlačí klavír, který posadili na tmavě zelený koberec.

„Je to skvělé. Přijela jsem přes celé město, abych se na umisťování piana podívala, hlavně když to minule zrušili," připomněla Monika Beková první pokus, kdy se v minulém měsíci nepodařilo vše sladit a cestující v krajském městě tak piáno dostali až před Mikulášem.

Piana v ulicích stojí různě po světě, u nás jich lze nejvíce potkat v Praze.

„Nápad se nám líbil a chtěli jsme ho přinést i do Olomouce. Ve městě na zimu moc veřejných krytých prostor není, proto jsme zvolili hlavní nádraží, kde je dostatek lidí a piano by se tu mohlo zabydlet," řekl Dan Ševčík, jeden z nadšenců.

Na nádraží bude kasička, další najdou lidé v kavárně Déjàvu v Masných krámech na Dolním náměstí. Příspěvky půjdou na ladiče a případný nákup vlastního piana.

„Tento nástroj budeme muset asi na jaře vrátit. Třeba se povede vyměnit ho na naše, na které vyděláme. Jedno ladění se nedostane pod pět set korun, piana jsou v bazarech od deseti tisíc korun," vysvětlil Dan Ševčík význam pokladniček. Přes noc bude klávesnice na petlici.

Veřejný prostor je náš, ne politiků

V Praze za pouličními klavíry stojí kavárník Ondřej Kobza, který s nástrojem do Olomouce přijel.

„Je od kluků z Olomouce hezké, že si s tím dali tolik práce. Pro mě osobně je hudba až na druhém místě. Nejdůležitější je to, že ve veřejném prostoru je něco, co nás nutí se zastavit a potkat se s neznámým člověkem, navázat kontakt, nestydět se. Nemít strnulý obličej," podělil se o radost z nového místa.

Piana vnímá Ondřej Kobza jen jako začátek. Přál by si, aby se lidé zamýšleli, co ve veřejném prostoru chtějí a brali ho více za svůj.

„Veřejný je náš, ne politiků, kteří rozhodují o tom, jaká tam bude lavička. Stačí mít nápad, zajít na úřady, chovat se v něm slušně," sdělil ve zkratce svůj pohled kavárník, který dále plánuje osadit pražské ulice šachovými stolky nebo kompostéry.