Počasí je zatím nepřejícné. Podle meteorologů by se však s večerem, zejména pak v první polovině noci, mohlo vyjasnit.

„Astronomický jev daný tím, že Měsíc neobíhá kolem Země po kružnici, nýbrž po elipse a díky tomu je od nás při úplňku pokaždé jinak daleko. Pokud se zároveň sejde okamžik, kdy je Zemi nejblíže s úplňkem, potom hovoříme o velkém úplňku, superúplňku. Taková situace nastává přibližně jednou za 14 měsíců, ale ne každý superúplněk je stejně velký," sdělil regionálnímu Deníku mluvčí České astronomické společnosti Pavel Suchan.

Měsíc v úplňku dnes bude o 14 procent větší ve svém průměru a o 30 procent jasnější.

Poslední takový měsíční superúplněk nastal 26. ledna 1948 a další podobný přijde až 25. listopadu 2034.

Někteří astronomové z Olomoucka věnovali pozornost Měsíci už v noci na dnešek.

„Byl na 98 procentech a zatím nic moc. Uvidíme, jaké budou dnes podmínky pro pozorování," reagoval astronom a vedoucí Stanice pro pozorování sluneční fotosféry – 028 v Medlově – Hlivicích Jiří Konečný.

Podle meteorologů sice během dnes bude v Olomouckém kraji spíše zataženo až oblačno, večer by se však podmínky pro pozorování Měsíce mohly začít vylepšovat.

„Je předpoklad, že by se odpoledne a k večeru oblačnost mohla začít rozpouštět, ale večer se zase mohou začít vytvářet mlhy a viditelnost zhorší," uvedl Zbyněk Návrat z ostravského předpovědního pracoviště Českého hydrometeorolo­gického ústavu.

„V první půlce noci by se však mohlo vyjasnit," dodal