V budoucnu by z kraje města mohli cyklisté pokračovat novým spojením směrem na městskou část Holice.

Cyklopruhy město pořídí ve spolupráci s Olomouckým krajem. Silnice je totiž krajská, jde tedy o stejný případ jako například na Selském náměstí.

„Tam bývají problémy se zimní údržbou, protože na zimu se přelepí značka cyklostezky a ona jako by nebyla. Chystaná smlouva na nové cyklopruhy by měla ošetřit celoroční provoz, případně půlroční, podle povětrnostních podmínek," sdělil olomoucký cyklokoordinátor Stanislav Losert.

O termínech a nákladech budou rozhodovat politici.

Začít by se nicméně mohlo příští rok.

A to v úseku v celé délce ulici Střední Novosadská a Dolní Novosadská. Tedy od Zikovy ulice, přes železniční přejezd a dále na jih až ke křižovatce před Aholdem.

Zásadní bude skloubit práce s připravovanými úpravami projektu Bezbariérová Olomouc a navracením zrušených přechodů.

„Nemá smysl je budovat zvlášť, ačkoli policie na to právem tlačí. Měl by tu být modelový příklad spolupráce. Kdyby všechno dobře dopadlo, v roce 2016 by se to mohlo komplet zrealizovat," dodal cyklokoordinátor.

Do Holice (jednou) bezpečně

V následujících letech se uvažuje o propojení okraje Nových Sadů s Holicí a to přes rostoucí Holický les a ulici Keplerova.

Bude ale potřeba sehnat peníze zejména na křížení cyklostezky s železnicí mezi Olomoucí a Přerovem.

„Dnes se jezdí po silnici třetí třídy kolem ulice Šlechtitelů, je to nebezpečné místo, přitom hodně používané," uvedl Stanislav Losert.