Soutěž byla rozdělená na tři části. Kromě jednotlivců z řad veřejnosti se do ní zapojily také vybrané obce a firmy. Úkolem poroty bylo ohodnotit nejprve vzhled, následně i chuť vánoček.

„Letos tu máme okolo 50 vzorků, což je rekord. 31 vánoček dodali soutěžící sami za sebe, 8 kousků napekly obce a zbytek přivezly okolní pekárny, různé firmy a spolky,“ prozradila jedna z porotkyň.

Třetí nejvypečenější vánočku dodal Uničov. Ze 2. místa se radoval Újezd. Vítězem obcí Mikroregionu Uničovsko se stal Šumvald, starosta Josef Šenk tak minimálně na rok převzal putovní vánočku ze dřeva. Druhou kategorii ovládl Domov seniorů Komárov.

Skiareál Hlubočky v sobotu 15. prosince 2018
Zasněžená sjezdovka v Hlubočkách zahájila sezonu

Vítěze musel vybrat los

Vyhlásit celkového vítěze z řad veřejnosti nebylo pro porotu snadné, a tak to její členové vyřešili šalamounsky.

Na pódium vyslali hned šest zástupců nejlépe ohodnocených vánoček, kteří si své ceny vylosovali. Tři ženy-pekařky zastupovaly Uničov, dvě přicestovaly ze Šumvaldu a jedna z Paseky.

Například Lada Hornišlová z Uničova se do soutěže zapojila potřetí. Letos vyhrála kuchyňského robota. „Vánočku peču pravidelně, každý rok před Vánoci se do toho pustím. Recept, se kterým jsem dnes zabodovala, jsem objevila v časopise,“ řekla Deníku. Z robota má radost, bude se jí hodit při pečení i vaření.

Zatímco v jednom koutě náměstí se do ochutnávání sladkého pečiva zapojili i návštěvníci akce, na pódiu mezi sebou soutěžily děti, které musely během dvou minut z připraveného těsta uplést vánočku.

Kluci se s úkolem většinou prali do poslední vteřiny, zato holky z nedaleké Základní školy Pionýrů měly hotovo už za neuvěřitelných 90 vteřin.

„Vánočky pečeme doma, pomáhám mamince. Baví mě to,“ usmívala se kapitánka nejrychlejšího týmu. Kromě rychlosti ale bylo nutné dbát i na tvar těsta, které se během půl hodiny v konvektomatu změnilo v pravou vánočku. Ta se následně stala součástí charitativní dražby.

Hranice
ANKETA: Vyberte nejkrásnější vánoční strom Olomouckého kraje

Pomoc nemocnému Honzíkovi

Celá akce totiž měla jediný cíl, přispět malému Honzíkovi Přikrylovi na léčbu zákeřné nemoci.

„Chlapec trpí obrnou. Výtěžek poputuje na rehabilitační pobyty, které mu v boji s nemocí pomáhají, ale pojišťovna je bohužel nehradí,“ vysvětlil starosta Uničova Radek Vincour.

Celková suma, zahrnující prodej vánoček, štoly či lívanců a jednotlivé příspěvky návštěvníků jarmarku, byla na konci programu předána otci Honzíka. Lidé přispěli odhadem 40 až 50 tisíci korunami.

„Počítáme do toho i 15 tisíc korun, které jsme vybrali už ve středu charitativním prodejem punče. Děkuji všem, kteří přispěli, ta částka je několikanásobně vyšší než loni,“ doplnil Vincour.

Na amatérské pekaře po celé dopoledne dohlížel zkušený kuchař Radek Šubrt, majitel několika restaurací a jeden z porotců televizního pořadu MasterChef.

Přítomní měli také možnost sledovat kováře nebo řezníka přímo při práci, ochutnat zabíjačkové speciality, zahřát se grogem či svařákem a nakoupit různé suvenýry i vánoční dárky. 

Vánoční cukroví od Leny Janssens a Ludmily Len z Olomouc-Chomoutov.
Nepeču, objednám. Zájem o cukroví na zakázku roste