Ve středu vpodvečer se bude zpívat také na Svatém Kopečku u Olomouce, a to u rozsvíceného stromu místní základní školy.

„Sejdeme se s žáky a jejich rodiči, případně dalšími obyvateli Svatého Kopečka, kteří si s námi budou chtít koledy zazpívat, v 17.50 před rozsvíceným stromem před naší školou v ulici Dvorského 33. Úderem 18. hodiny si současně s celým Českem a za doprovodu kytary zazpíváme nacvičené koledy," řekla Jana Grambalová, učitelka svatokopecké základní školy, a doplnila, že v případě mrazivého počasí se zpěváci mohou zahřát i horkým čajem.

Do už tradičního zpívání se škola zapojila poprvé a vedlo ji k tomu hned několik důvodů.

„Naši žáci, zvláště ti mladší na 1. stupni, velmi rádi zpívají, kromě toho jde také o slavnostní předvánoční atmosféru v adventním období, ke které zpěv koled určitě patří. V neposlední řadě jsme mysleli i na ostatní obyvatele naší městské části Olomouc-Svatý Kopeček, kteří nebudou muset za zpíváním koled cestovat do centra Olomouce," vysvětlila pedagožka.

Prozradila, že na akci se malí zpěváčci připravují už od počátku adventního období. „Nacvičujeme především v hodinách hudební výchovy a ve školní družině, ale určitě se těsně před akcí zkusíme sejít celá škola a zpívání koled doladit i v tak velkém počtu, což je 170 žáků," uvedla Jana Grambalová.

„V posledním vánočním týdnu také chystáme ve třídách vánoční dílny a třídní besídky těsně před odchodem dětí na vánoční svátky," doplnila Jana Grambalová.

Každý, kdo bude mít chuť zpívat, je vítán

Olomouc - Už podruhé se TyfloCentrum Olomouc zapojí do projektu Deníku Česko zpívá koledy. Radostné písně navozující vánoční atmosféru v jeho prostorách v ulici I. P. Pavlova zazní tak jako na jiných místech ve středu 14. prosince v 18 hodin.

„Tento projekt se nám líbí, je totiž hlavně o adventním čase, Vánocích a o tom, že chceme trochu zapomenout na předvánoční shon, nákupy a stres okolo. Proto jsme se rozhodli zpívat i tento rok. Bude to už podruhé," prozradil Tomáš Helísek, mluvčí TyfloCentra Olomouc.

U zpívání koled bude nachystaný čaj, punč i voňavé cukroví, a kdyby se chtěl někdo pochlubit svým sladkým uměním, ochutnávka bude vítána. „Do zpívání se zapojí naši zaměstnanci, klienti se zrakovým handicapem i jejich pejsci, ale přijít mohou také obyvatelé blízkého sídliště. Každý, kdo bude mít chuť a náladu, je vítán. Určitě to bude hezká akce," míní Tomáš Helísek.