Archeologové chtěji mimo jiné odhalit i další kus středověké kaple svaté Markéty, na kterou narazili loni v září

"Budeme pokračovat s průzkumem na obou odkrytých plochách, tedy jak u mariánského sloupu, tak u Neptunovy kašny, kde jsme našli základy kaple svaté Markéty a torzo románské stavby. Chtěli bychom odkrýt ještě další části kaple, abychom mohli zrekonstruovat její půdorys," sdělil vedoucí archeologického bádání Richard Zatloukal.

Pak se archeologové a jejich pomocníci pustí do velkého prostoru v okolí  Jupiterovy kašny.

"Od začátku dubna budeme spolupracovat se stavebními firmami, které odkryjí spodní část náměstí od Kateřinské až po Panskou ulici," popsal archeolog.

Kvůli výměně trafostanice se badatelé dostanou i pod povrch nedaleko cukrárny na Dolním náměstí, kde bude vyhloubená díra desetkrát šest metrů.

Tam by mohli narazit i na dávné dláždění náměstí, zdejší objevy je však samotné ještě mohou překvapit.

"Očekáváme zde nálezy mincí a drobných předmětů každodenní potřeby, které se mohou na tržišti objevit. Snad najdeme i historickou dlažbu. Tento úsek je pro nás zatím tajemstvím, takže jsme zvědaví, na co narazíme. Zkoumat na náměstí budeme nejspíš do konce června," dodal Zatloukal.

Stavební stroje a dělníci se do rekonstrukce náměstí naplno pustí 2. dubna. Celá plocha se tak za týden pro automobily zcela uzavře, omezení čeká také pěší. Práce na proměně Dolního náměstí potrvají více než rok.

VÍCE o opravě Dolního náměstí:

Na Dolní náměstí teď projedete po panelech, Kateřinskou zavřeli

Proměna Dolního náměstí: uzavírky, postup prací

VÍCE o OBJEVECH na Dolním náměstí:

Archeologové zatím na Dolním náměstí kromě pozdně gotické kaple svaté Markéty našli také zbytek románské stavby či deset hrobů z ranného středověku.

Na Dolním náměstí našli hroby z 12. století

Výjimečný objev na Dolním: našla se románská stavba

Na Dolním náměstí vykopali gotickou kapli sv. Markéty