„Tento týden se policisté více zaměří na kontrolu vozidel jedoucích po zpoplatněných komunikacích,“ upozornila v pondělí policejní mluvčí Marta Vlachová.

Policisté mohou vozidla kontrolovat během jízdy, také stacionárně z odstavných ploch u dálnic a na parkovištích, která jsou součástí zpoplatněných úseků komunikace.

„Využívají i informace získané z mýtných bran,“ sdělila mluvčí.

Od 1. února se již nevylepují na čelní sklo dálniční známky, ale řidič si musí zakoupit elektronickou dálniční známku. Roční přijde na 1 500 korun, 30 denní na 440 korun a desetidenní pak stojí 310 korun.

Za starou dálniční známku za sklem hrozí pokuta, 4. února 2021
Vozíte taky na skle starou známku? Špatně! Co vám hrozí?

Policie a Celní správa uhrazení kontrolují novým systémem Argos.

„Tento systém umožňuje nejen kontrolu zaplacení poplatku, ale i platnost STK, zákonného pojištění vozidla, či zda zda vozidlo není v celostátním pátráním,“ popsala Vlachová.

Za prvních dvacet dní platnosti nového zpoplatnění dálnic policisté v Olomouckém kraji zjistili 85 řidičů bez zaplacení. Vyměřili pokuty za 62 tisíc korun.

Povinností řidiče je také odstranit z čelního skla auta starou dálniční známku. Podle Cendis, což je státní podnik, který pro svoje účely zřídilo Ministerstvo dopravy České republiky jako své Centrum dopravních informačních systémů, hrozí motoristům za zapomenutý loňský kupon na čelním skle vozidla pokuta až do výše 2,5 tisíce korun.

Ilustrační foto
V supermarketu ruply nervy, muž dostal pěstí kvůli rozestupu