Město se chystá dál navyšovat kapacity, do začátku nového školního roku by mělo přibýt nových 56 míst v mateřské škole Jílová.

„K zápisům přišlo celkem 1388 dětí a z tohoto počtu jsme mohli přijmout 937 dětí. To znamená, že v prvním kole jsme nepřijali 451 dětí. Zápisy byly v tomto roce výjimečné tím, že se hlásil velký počet dětí, které nebudou mít k 1. záři ještě tři roky. Konkrétně to bylo 492 dětí,“ informoval náměstek primátora Ladislav Šnevajs.

Například v první den zápisu dětí do Mateřské školy Holečkova v Olomouci už bylo jasné, že zájem rodičů je vyšší než kapacitní možnosti zařízení. A to jen pár hodin od zahájení.

„Už teď máme okolo třiceti pěti žádostí, přitom pro nadcházející školní rok počítáme s dvaceti až dvaceti jedna místy. Zápis trvá ani ne dvě hodiny a převis už je velký,“ řekla tehdy Radmila Mrázková, zástupkyně vedoucí učitelky.

Mateřinka na Holečkově ulici nakonec přijela devadesát tři žádostí, sedmdesát tři dětí museli odmítnout.

„Přijali jsme dvacet dětí, jedno místo je na odvolání. Zájem byl letos vyšší než loni,“ zhodnotila zápis vedoucí mateřinky Helena Zapletalová.

Podobné to bylo i v dalších zařízeních. V olomoucké Mateřské škole Demlova se sešlo žádostí čtyřicet dva, přijatých však bylo jen sedmnáct.

„Za tu dobu, co se počty dětí zvyšují, letos přišlo uchazečů nejvíc. Oproti loňsku bylo o deset až dvanáct dětí víc. Je to katastrofa, místa nejsou. Rozhodování o přijetí bylo těžké, je mi těch lidí líto a chápu je,“ uvedla vedoucí učitelka mateřinky Zuzana Valentová.

Přebudování řepčínské chirurgie

Že je míst ve školkách málo, si vedení města uvědomuje, už loni se navyšovaly kapacity a letos se bude dál pokračovat.

V prostorách Mateřské školy Jílová se budou rekonstruovat dvě třídy, přibýt by mělo padesát šest míst.

„Pokud vše půjde hladce, v horizontu dvou měsíců, by mohly být takzvané dodatečné zápisy a ti, kteří budou mít zájem se mohou ucházet o místa v této mateřské školce. Nová oddělení by se otevřela v září,“ informoval náměstek Šnevajs.

Poznamenal, že v současnosti je hotová také projektovou dokumentace na rekonstrukci bývalé řepčínské chirurgie, kde by měla vzniknout, pravděpodobně v průběhu příštího roku, dvě nová oddělení o padesáti místech.

Město spolupracuje také s Univerzitou Palackého a to na přípravě otevření nového oddělení mateřské školy v univerzitním areálu na ulici Šlechtitelů. Tam by mělo vyrůst jedno oddělení.

Nejsilnější ročník za posledních 20 let

„Budeme jednat s některými řediteli základních škol, jestli by provizorně nešly upravit nějaké prostory třeba tam. Tak, jak se to loni podařilo na Základní škole Svatoplukova,“ poznamenal náměstek a doplnil, že letošní rok je výjimečný tím, že nastupují do školek děti narozené v roce 2009.

„Je to historicky rok, kdy se v Olomouci za posledních dvacet let narodilo nejvíce dětí. Například v roce 2010 se už narodilo o osmdesát dětí méně, předpokládáme, že zhruba v horizontu dvou let by se nabídka a poptávka po místech v mateřinkách měla vyrovnat a situace by měla být klidnější než je teď,“ sdělil náměstek.

Kromě městských předškolních zařízení je podle informací magistrátu, na území krajského města deset soukromých mateřinek s celkovou kapacitou asi 320 míst.

Od 1.září by se měla otevírat další mateřinka s jednou novou třídou.