„Březen, duben a květen jsou měsíce čirůvek, smržů, kačenek a dalších jarních hub. Kvůli nízkým teplotám a silnému větru roste většina druhů letos opožděně. V lesích je sice dostatek vlády, ale houby jsou bohužel napadeny slimáky a hodně červivé,“ řekl Jiří Polčák.

Empírový piknik. Ilustrační foto
Kam o víkendu? Vyrazte na Smržické vandr, Mint Market nebo empírový piknik

V těchto dnech rostou nejvíce čirůvky májovky, závojenky podtrnky, sírovec žlutooranžový, choroš šupinatý, ucho Jidášovo a smrže.

„Jsou to velmi chutné houby, které jsou však mezi lidmi málo známé. Smrže patří stejně jako lanýže mezi kulinářské pochoutky. Málokdo ale ví, kde je hledat,“ poznamenal mykolog Jiří Polčák.

Lesy po covidu? Plné odpadků

Podle jeho slov nemusí být procházka v přírodě jen příjemným zážitkem.

„Nikdy jsem neviděl po lesích takové množství odpadků a černých skládek jako v současné době. Je vidět, že kvůli covidu se po lesích pohybují i lidé, kteří se neumějí chovat. V přírodě často narážím na rozdělaná ohniště, láhve od alkoholu a další odpadky,“ povzdechl si Polčák.

U Paseckého vodopádu, květen 2021
Pohodový výlet bez davů: zkuste půvabný Pasecký vodopád

Pozor na jedovky

Jarnímu houbaření dávají oproti létu a podzimu přednost především zkušení houbaři. Méně známé a obvyklé druhy by určitě neměli sbírat nezkušení lidé.

„V těchto dnech hojně roste také závojenka jarní, třepenitka svazčitá, vláknice plsťovitá a místy i ucháč obecný. To jsou však jedovaté druhy. U ucháče obecného jsou zaznamenané i otravy,“ upozornil Jiří Polčák.

Restaurace Přístav Hlušovice s rozestavěným Majákem, 18. května 2021
U Olomouce roste originální Maják jako rozhledna. Budí emoce

S nejistým nálezem klidně do poradny

Pokud si někdo není jistý svým nálezem, může využít mykologickou poradnu, která funguje každé pondělí od 9 do 15 hodin v budově Ornitologické stanice.

„Letos už nás navštívilo pár lidí. Přinesli nám ukázat choroše šupinaté, což je sice výborná houba na guláš nebo do sladkokyselého nálevu, ale u konzumace této houby je důležité, aby byla mladá. Další návštěvníci přinesli májovky a ucháče. Mnoho lidí nám posílá také fotky svých nálezů, ale tam to určení, pokud se nejedná o základní druhy, může být složitější,“ vysvětlil Jiří Polčák.

Na poli u Bystrovan vyrostou haly. Investor požádal o povolení výstavby komunikace, chodníků a protihlukové stěny, 20. května 2021
Na poli u Bystrovan vyroste areál plný hal. Investor už řeší cesty a stěnu

Milovníci houbaření mohou i letos počítat s Houbařskými pondělky, které začínají 7. června od 17 hodin. Kvůli rekonstrukci budovy Ornitologické stanice se budou konat v Korvínském domě na Horním náměstí. Návštěvníci se mohou těšit na čerstvé aktuality z letošní houbařské sezony.

Dagmar Rozkošná