Podle hygieniků se potvrdilo, že oba muži, kteří skončili v nemocnici, dostali Weilovu žloutenku, nebo také leptospirózu, přenášenou potkany.

Na březích probíhá deratizace a po zásazích populace hlodavce řídne.

„Leptospiróza je všude, kde jsou potkani. Ti se však nesmí vyskytovat v místech s rizikem přenosu na člověka. A pokud potkan běhá po břehu, kde se rekreují lidé a sedí rybáři, a hledá slávičku nebo odpadky, je to problém," uvedl Libor Mazánek z Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje.

Potkany na nákelské pískovně se hygienici začali zabývat poté, co v září postupně skončili na jednotce intenzivní péče dva muži.

„Potvrdila se leptospiróza. Byli přeloženi na infekční oddělení, kde jsou doposud. Léčba v takovém případě netrvá týden ani dva," vysvětlil hygienik.

Muži ve středních letech se na pískovně rekreovali.

Jdou po slávičce, je to maso

Na březích probíhá již měsíc deratizace.

„Již od prvního případu. Sledujeme potravní zdroje potkanů a jejich výskyt," sdělil Libor Mazánek.

Na březích je cedule se zákazem vstupu a upozorněním na riziko nákazy.

Potkanům se totiž na pískovně daří a jejich výskyt je každoročně na konci sezony nejvyšší.

„Tady jsou vedle odpadků problémem kamenné břehy. Někdo vytáhne kámen porostlý slávičkou a hodí ho na břeh. Pro potkany je to maso, po kterém jdou," popisoval, proč se potkani na pískovně přemnožili a zvedlo se riziko přenosu nebezpečné leptospirózy.

Ve Lhotě se bojí potkaní invaze

Slávička mnohotvárná, v Česku nepůvodní druh mlže, který se hojně vyskytuje ve stojatých vodách, není problém pouze nákelské pískovny. Podobně odpadky.

„Počítáme s tím, že před příští sezonou zkontrolujeme nejen situaci na Nákle, ale také jiná místa," ujistil Libor Mazánek.

Vše vyhodnotí až po zimě. „Letos byla mírná, což potkanům přálo, pokud bude pořádná, zimu v přírodě nepřežijí," vysvětlil hygienik.

Potkanů z pískovny se obávají v obci. Lhota je od břehu blízko.

„Je kousek, a pokud potkany na místě, kde se lidé nakazili, připraví o potravu, v obci to bude poznat," reagoval starosta Nákla Marek Ošťádal.

„Mluvilo se o plošné deratizaci, ale uvidíme, jak se situace vyvine. S hygieniky budeme jednat," dodal starosta.

Leptospiróza
Weilova žloutenka neboli Leptospiróza je vážná nemoc, která mívá projevy jako hemorrhagická horečka podobně jako ebola.

Na rozdíl od eboly se ale dá léčit antibiotiky.

Ilustrační fotoBez léčení by možná měla i větší úmrtnost, než ebola, ale i tak je se udává mezi 5 až 10 procenty.

Leptospiry šíří v České republice pouze hlodavci, jako jiné hemorrhagické horečky, které se u nás vyskytují.

Proto se hlodavci ze zákona musí hubit a musí se jim vždy bránit v přístupu k potravě

Leptospiry vylučují potkani zejména močí. Leptospira nepřežije vyschnutí, takže hned po zaschnutí moči je pomočené místo bezpečné, naopak a ve vodě se vzhledem k velikosti nádrži moč rychle naředí, takže vodu je možno považovat také za neinfekční – riziko je pouze blízko u břehu, kde by nedošlo k naředění.

Leptospira je schopna přežít pouze v mokrém písku nad okrajem vody, kde je dokáže zůstat v dostatečné koncentraci delší dobu, aby se člověk nakazil. 

Aby se člověk nakazil stačí drobná oděrka, rozmáčená kůře nebo kontakt se sliznicemi oči s kontaminovaným nezaschlým místem pomočeným potkany.