Výmlat obilí volně navázal na jeho sečení, k němuž došlo před dvěma týdny. Muže s kosou tehdy z pole vyhnal déšť, který narušil odpolední program.

„V rámci ukázek jsme stihli něco posekat, zbytek našeho políčka dosečeme, až bude sucho. Výmlat už bude pod střechou,“ řekl vedoucí skanzenu Petr Vodešil.

A tak se také stalo. Po krátkém proslovu o historii Příkaz a zemědělství na Hané přišly na řadu názorné ukázky. Zkušení zemědělci se chopili cepů a dali se do práce, kterou v dnešní době na polích plně nahrazují kombajny. Ruční mlácení si vyzkoušely také malé děti. Těm se více zamlouvala spolupráce s historickým fukarem, u nějž stačilo zatočit klikou a bylo hotovo.

Návštěvníci areálu si mohli pochutnat na specialitách z Olomouckého kraje nebo poslechnout si lidovky a dechovky, o jejichž interpretaci se postaral muž s heligonkou.

„Navázali jsme spolupráci s Tvarůžkovou cukrárnou v Lošticích a pivovarem Kosíř, lidé si mohou zakoupit i další lokální výrobky. Kafe, mýdla, marmelády nebo pečivo,“ poukázal na novinky Vodešil a zároveň čtenáře Deníku pozval na další akci.

Řemeslný jarmark obohacen o jízdu na koních, lukostřelbu nebo divadelní představení se v Hanáckém muzeu koná v neděli 25. srpna.

Litovelský otvírák v areálu pivovaru, 10. 8. 2019
Litovelský otvírák bavil tisíce lidí na třech scénách