Dvojice s kříži a v převleku navštívila v neděli supermarkety ve Velkomoravské a Lazecké ulici. Stáli u vchodu a procházeli mezi regály.

V jedné z prodejen vedoucí zavolala na pomoc olomoucké strážníky, kvůli negativním reakcím zákazníků.

„Muž svým zjevem i chováním děsil zákazníky. Vedoucí prodejny proto zavolala strážníky,“ uvedl mluvčí městské policie Olomouc Petr Čunderle.

Martina Zapletala, který v převleku vystupoval, rozhořčilo, že Lidl v rámci reklamní kampaně umazal v letácích a na výrobcích kříže z řeckých kostelů.

„Alibismus a omluva Lidlu, že se snaží být multikulturně obohatit společnost, je výmysl,“ tvrdí Zapletal na svém videu, které ještě ten den zveřejnil na sociálních sítích.

„Ukazujeme, že kříže k naší zemi a kultuře patří,“ hájil svůj čin. Na dotazy redakce Deníku, co svým jednáním sledoval, Martin Zapletal nereagoval.

Srážka BMW s octavií u Šternberka, čtyři lidé zraněni
Čelní srážka u Šternberka: zraněny tři ženy a dítě

Křižovali zákazníky i výrobky

Zapletal společně s další ženou nejdříve křižovali procházející zákazníky.

Později se v převlecích rozhodli vydat do prodejny, kde rukou křižovali také výrobky z tzv. Řeckého týdne, který v Lidlu od pondělí probíhal.

„Dokud se dvojice pohybovala před prodejnou a neobtěžovala zákazníky, nebránili jsme jí,“ vysvětluje mluvčí Lidlu Zuzana Holá.

V prodejně na Lazecké ulici poté zablokovali jednu z pokladen nákupem, který nakonec odmítli zaplatit a odešli.

„Do nákupního košíku jsme naskládali výrobky z Řeckého týdne. Po zjištění ceny 2081 korun a toho, že na výrobcích opravdu jsou umazané kříže, jsme usoudili, že tolik peněz za toto neutratíme,“ uvedl na sociální síti Martin Zapletal.

V prodejně na ulici Lazecká se dvojice rozhodla zůstat.

„Později začali být zákazníkům nepříjemní. Požádali jsme je proto, aby odešli. Bezúspěšně,“ dodává Zuzana Holá.

Podle mluvčího olomoucké městské policie Petra Čunderleho dvojice nezpůsobila žádnou škodu. Rozruch, který tak vyvolala, skončil jen domluvou od strážníků a následným odchodem všech zúčastněných.

Ilustrační foto
Staré tramvajové koleje se Olomouci prodražují. Brněnskou čeká velká oprava

Válečný veterán

Lidl se k vymazání kostelních křížů vyjádřil už v sobotu 2. září na sociálních sítích.

„Naším cílem nebylo kohokoliv urazit a za vzniklou situaci se omlouváme.“

V pondělí poté dodal, že tým v České republice se na tvorbě designu nepodílel.

„Obaly vytvořil mezinárodní reklamní tým a jsou jednotné pro všechny země, ve kterých řetězec působí.“

„Zastáváme názor, že i v globalizovaném světě je potřeba, aby mezinárodní společnosti vnímaly kulturní, náboženské i jiné aspekty zemí,“ uvedl na sociální síti.

Martin Zapletal, který se v převleku ukrýval, je válečný veterán, který má za sebou dvě zahraniční mise v Kosovu a Kuvajtu.

Nejedná se o první incident, který s ním policie řeší. V květnu 2016, kdy Vyškovem projížděl americký vojenský konvoj, vystrčil Zapletal na Američany holé pozadí.

Autor: Eva Minárová