Pracovníci AOPK, kteří zvíře převzali, potvrdili, že se pravděpodobně jedná o vlka. Samec byl podle nich ve výborné kondici. Odebrali části tkáně na DNA. Ta potvrdí druhovou příslušnost a v případě, že bude vlk potvrzen, určí, k jaké evropské populaci vlka nalezený jedinec náležel.

„Informace o výskytu vlků na Olomoucku jsou ve srovnání s jinými kraji zatím velmi sporadické, jedná se o příležitostné záznamy patrně migrujících jedinců. Z genetické analýzy bychom mohli získat zajímavé poznatky o pohybu vlků na území České republiky,“ vysvětluje Jiří Šafář z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Vlk natočený u Bílé Vody na Jesenicku
Vlk u Bílé Vody mohl být mladý zvědavec, tvrdí experti

Co ukáže pitva?

Mrtvá šelma byla nalezena na jižním okraji katastrálního území Olšany u Prostějova. Silnice je v tomto úseku jen několik metrů vzdálena od dálnice D46, s níž je souběžná.

„Překonání jedné z těchto komunikací se zvířeti zřejmě stalo osudným. Příčinu úhynu však s jistotou stanoví až pitva, která bude provedena na odborném veterinárním pracovišti v Brně,“ sdělil Šafář.

Šakal zachycen v roce 2016 fotopastí u Dlouhé Loučky a aktuální šakalí stopa z okolí Mutkova
Na Šternbersku je šakal. Stěhuje se tam natrvalo?

Silnice jako bariéry pohybu

Na Olomoucku byli vlci spatřeni před pěti lety u Mladče, kde lidé viděli přeběhnout smečku čtyř zvířat přes dálnici.

„Rozhodně zatím nemáme informaci o trvalém výskytu vlků v našem regionu. I když místa, kde by pro ně byl vhodný prostor, tady jsou, třeba na Libavé,“ uvedl Jiří Šafář.

Fotopast zachytila vlka obecného na Šternbersku.
Lesy na Olomoucku prochází vlk, fotopast jej chytila u Šternberka

Vlci putují na velké vzdálenosti a dokážou uběhnout až několik desítek kilometrů za noc – ať už při pohybu po svém teritoriu nebo při hledání nového.

„Naše kulturní krajina je hustě protkaná zástavbou a sítí silnic, které pro volně žijící živočichy představují obtížně překonatelné bariéry. Doprava je tak jedním z podstatných faktorů, které limitují pohyb velkých savců naší krajinou. Na silnicích samozřejmě nehynou jen vlci, ale i řada dalších druhů zvířat,“ vysvětlil odborník.