VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Mrazem přešlé houby nesbírat, varuje mykolog

Olomoucko – Kdo si neužil houbařských „žní" do konce minulého týdne nebo včas nesklidil úrodu hub rostoucích na zahradě, má smůlu. Houby přešlé mrazem, který dnes ráno dorazil i do nižších poloh Olomoucka, už nejsou jedlé a mohou způsobit zdravotní potíže. Mykologové upozorňují, že při menších mrazících je možné bez obav sbírat a v kuchyni upravovat pouze penízovku sametonohou a Jidášovo ucho.

24.11.2015
SDÍLEJ:

Hlíva ústřičná na zahradě v Olomouci-ChomoutověFoto: DENÍK/Daniela Tauberová

„Teplé počasí v minulých týdnech podpořilo růst hub, které tak měly v polovině listopadu lepší podmínky než v září," uvedl mykolog Jiří Polčák. V lesích, remízkách či zahradách se začaly hojně objevovat plodnice hlívy ústřičné, čirůvky, ale také hřibovité houby. Vykukovaly ovšem i jedovaté, nejvíce se dařilo čepičatce jehličnanové.

Jenže teplé počasí vystřídaly ranní mrazíky a odborníci varují, že houby přešlé mrazem jsou už nejedlé. To platí u hřibovitých druhů, ale také hlívy ústřičné, které se v minulých dnech dařilo nebývale.

„Hlíva, jak jednou zmrzne, už neožije a při rozkladných procesech se na ní začnou tvořit bakterie a plísně," vysvětloval Jiří Polčák. Že plodnice hlívy přešla mrazem, je poznat na první pohled.

„Hlíva se scvrkne, změní tvar, lupeny nejsou tak vybarvené, jak by měly být, jsou tmavší a často žhlutohnědé," popisoval.

Jediná houba, která je při mrazících – do minus tří, nejvýše pěti stupňů Celsia – bezpečná, je zimní druh penízovka sametonohá. Byť jde stejně jako v případě hlívy o lupenitý druh, struktura jejích vláken je taková, že se z mrazivého úderu dokáže vzpamatovat.

„Také Ucho Jidášovo. Oba druhy nyní rostou hodně," připomněl Jiří Polčák.

Mohou způsobit žaludeční potíže

Toxické látky v rozmrzlé houbě rostoucí v přírodě podle odborníků nejsou tak nebezpečné, že by mohly člověka ohrozit na životě. Mohou se však dostavit žaludeční potíže. „Mohou vyvolat žaludeční nevolnosti spojené s průjmy a zvracením," upozornil mykolog.

Proč houbám neuškodí mrazák? Mykolog připomněl, že nakrájené čerstvé houby v mrazáku ihned zmrznou.

„Proces je jiný než v přírodě. Houbu však nesmím rozmrazit, ale hned ji dát do hrnce nebo na pánvičku," zdůraznil Jiří Polčák.

Autor: Daniela Tauberová

24.11.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Olomoučtí hokejisté (v červeném) porazili Plzeň 5:0. Branislav Konrád a David Škůrek
34

Plecharéna slavila! Mora se lídrovi pomstila za debakl

Kdo bude zastupovat Olomoucký kraj ve Sněmovně
9 12

Toto jsou vaši noví poslanci z Olomouckého kraje

Nepropásněte! Výsledky voleb ve vaší obci, názory, podrobnosti

Emocemi a překvapeními nabitý volební víkend přinesl spoustu zajímavých změn, výsledků a reakcí. Tištěný pondělní Deník jich bude plný.  

Fakultka v Šantovce "půjčí" lidem robota, který umí šetrně operovat

Unikátní příležitost stát se na chvíli chirurgem, který operuje pomocí robota, mohou využít zájemci počátkem příštího týdne v olomoucké obchodní galerii Šantovka.

Jak volila velká města v Olomouckém kraji? Na bedně se liší

Zatímco hnutí ANO jednoznačně triumfovalo i ve všech velkých městech Olomouckého kraje, na dalších příčkách už jsou mezi hlavními centry regionu rozdíly.

Olomoucký primátor doskočil až do parlamentu, matadory nechal mimo

Primátor Olomouce Antonín Staněk je jedním ze skokanů letošních voleb.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení