Přes svátky lyžaři mohli zavítat do jednoho z nejmodernějších středisek v Koutech na Šumpersku, kde se lyžuje od 25. prosince na sjezdovce U Vrtulí.

Od neděle by ale mohla být v provozu i hlavní sjezdovka Hřebenovka.

„Intenzivně zasněžujeme celý areál. Přírodního sněhu napadlo jen asi pět centimetrů, což pro nás a ani pro běžkaře neznamená nic," popsal vedoucí střediska Petr Marek. Přes svátky podle něj v Koutech lyžovaly stovky lidí.

V sobotu obnoví provoz areál v Branné na Šumpersku, který sezonu zahajoval jako první a který od Štědrého dne kvůli oteplení vleky zastavil.

„Lyžování by nebylo dobré. Raději svah dosněžíme, ať je sjezdovka slušně udělaná. Začátek vyšší návštěvnosti spadá stejně dlouhodobě až na 27. prosince," uvedl provozovatel Rostislav Procházka.

Podobně je tomu i ve Ski areálu Myšák v Karlově, který zahájil sezonu v sobotu 13. prosince, aby ji hned následující den kvůli oblevě přerušil.

„Přišli jsme zhruba o třetinu technického sněhu, který jsme měli na naší nejdelší sjezdovce Family. Sněžná děla jsme opět spustili v pátek ráno a zasněžovat budeme až do nedělního rána, kdy se vleky opět rozjedou," uvedl vedoucí areálu Jaroslav Lukeš.

Vleky se rozjedou i v Petříkově a Ramzové

Během několika dnů se rozjede i areál Kaste v Petříkově.

„Jsme teprve na začátku, teprve ve čtvrtek začalo mrznout," řekl majitel střediska František Kaštyl.

Na neděli či pondělí odhadla zahájení provozu zástupkyně areálu na Ramzové Karla Kubíčková.

„Zpoždění je sice nepříjemné, ale doufám, že ještě svátky chytneme," věřila Kubíčková.

Začátkem příštího týdne se bude lyžovat také v Přemyslově.

„Chtěli bychom, aby jela modrá sjezdovka a lanovka. Uvidíme, jak se bude vyvíjet počasí," poznamenal provozovatel Jaroslav Podzimek.

Hlavní nápor sezony mezi svátky také podle něj začíná 27. prosince. „Přišli jsme tak o dva dny," mínil Podzimek.

Pro běžkaře je podle dispečera horské služby sjízdná zatím jen trasa po silnici mezi Ovčárnou a Pradědem.

Z níže položených areálů by se v sobotu podle internetových stránek mělo opět lyžovat i v Hrubé Vodě u Olomouce, která byla jedním z mála středisek, které bylo v provozu i před prosincovou oblevou.