Mezi mosty pak kolem řeky vznikne dlážděná široká plocha, tzv. berma. Ta pak bude za mosty pokračovat jako částečně travnatá plocha pro rekreaci.

Více o rozšíření plochy kolem řeky

Radnice teď diskutuje s Povodím Moravy o konečném vzhledu nových mostů. Ty by podle původních návrhů projektanta měly vypadat obdobně jako vloni postavené přemostění u plynárny, což se radnici vůbec nezamlouvá.

„Projektanti nám často vedle mostů navrhují jakési doplňky, kam umisťují inženýrské sítě. My ale vůbec nesouhlasíme s tím, aby se v centru vybudovaly mosty, ze kterých nebude vidět na řeku Moravu, protože vedle chodníku ještě bude nějaká plocha,“ zdůraznil olomoucký primátor Martin Novotný.

Podobu obou mostů navrhlo Povodí Moravy, které spolupracuje s projektantem Pavlem Barborkou ze společnosti Pöyry.

„Současný návrh počítá s tím, že mosty by obdobně jako vloni postavený most u plynárny měly zachovávat štíhlé linie s ladnou mírnou klenbou. Těsně u mostu by pak měla procházet lávka, uvnitř které povedeme inženýrské sítě. Lidé pouze neuvidí řeku přímo pod mostem, což by pro procházející neměla být nějaká újma," domnívá se projektant.

Radním se ale takové řešení nelíbí, s Povodím se ale shodují, že současné mosty již nevyhovují.

„Chceme však spolu s Povodím Moravy najít takové konstrukční řešení, které bude esteticky počítat s tím, že jsou to mosty v centru historické metropole,“ pokračoval Novotný.

Více v pátečním vydání Olomouckého deníku.

Co si o chystaných úpravách mostů a okolí řeky Moravy v centru Olomouce myslíte vy?
Svůj hlas můžete vyjádřit v anketě v pravém sloupci na této straně nebo svůj názor připojit v diskuzi pod článkem.