„Chtěli jsme lidem nabídnout něco navíc. Odezva, která byla okamžitě velká, nás těší,“ reagoval Ondřej Špunda, vedoucí Ovocnářství Mezice s tím, že největší odběr šťávy z Moštovníku je zejména o víkendech.

Pocestní si mohou vybírat ze čtyř příchutí.

„Přidáváme v těchto dnech novinku v podobě višňové. Chystáme i jahodu, do té ale potřebujeme sladší odrůdu jablek. V Moštovníku bychom ji chtěli nabídnout během září,“ lákal ovocnář.

V průběhu září se na „čepu“ objeví také nejčerstvější šťáva z letošní sklizně - moštování v Mezicích letos startuje vlivem brzkého jara o něco dříve, a to již 2. září.

V Moštovníku zaplatí lidé za kelímek osvěžujícího nápoje plného vitamínů 20 korun – jeden kelímek má objem 0,2 litru. „Dvacku mohou lidé hodit po staru do mincového otvoru, nebo moderně naskenovat QR kód v internetovém bankovnictví,“ připomněl Ondřej Špunda.

Samoobslužné zařízení se zásobníky na šťávu a kelímky postavili ovocnáři u sadu na okraji Mezic. Vybavený je i chlazením na solární elektřinu. Aby si mohli lidé mošt prvotřídní kvality patřičně vychutnat, pod okrasnou třešeň umístili ovocnáři posezení. Nechybí ani koš na použité kelímky. Budka s ovocnou šťávou nabízí turistům také připojení k free Wi-Fi a k dispozici je zde také USB nabíječka s třemi typy nejpoužívanějších konektorů pro dobití.

Provoz originální osvěžovny u sadů stojí na důvěře. Od spuštění Moštovníku se již ovocnáři setkali s nepoctivci. „Věděli jsme, do čeho jdeme,“ nechal Špunda bez komentáře chování některých zákazníků.