Stačil jeden malý fiktivní zkrat jednotky vzduchotechniky na půdě Moravského divadla v Olomouci a do pohybu se dal pořádný evakuační kolotoč.

Do cvičení se zapojilo patnáct profesionálních hasičů, čtyři dobrovolnici a 400 lidí, kteří se převtělili do herců nebo diváků.

„Současně s evakuací prováděli hasiči likvidaci požáru za pomoci výškové techniky a vnitřní zásahovou cestou až do podkroví divadla. Po evakuaci osob hasiči prohledávali hlediště, balkony, galerii, jeviště a orchestřiště, protože se pohřešovalo několik diváků a jeden hudebník. Jeden z diváků byl nalezen v bezvědomí, hasiči ho vynesli ven a zahájili resuscitaci pomocí automatického externího defibrilátoru," upřesnila mluvčí krajských hasičů Vladimíra Hacsiková.

Falešný požár dostaly jednotky zcela pod kontrolu kolem půl jedné odpoledne.

Poslední skutečný oheň v Moravském divadle v Olomouci vzplál před pěti lety.

„Bylo to 30. prosince 2011, kdy v prostorách sklepa došlo ke zkratu na elektroinstalaci. Požár se tehdy naštěstí nikam nerozšířil, silný dým však zakouřil sklepní prostory. V době vzniku požáru probíhalo v divadle představení, díky rychlému zásahu hasičů však nemuseli být návštěvníci evakuováni," připomněla Vladimíra Hasciková.