Ceny Zlatá pivní pečeť získalo na Mezinárodním pivním festivalu v Českých Budějovicích šest desítek pivovarů.

Nejvíc ocenění posbíral Bernard, Heineken i Rodinný pivovar Zichovec. Z Olomouckého kraje bodovaly Holba i Litovel.

Mezi minipivovary zazářil Pivovar Jadrníček z Náměště na Hané.

Teprve jednadvacetiletý sládek Radek Jadrníček exceloval v souboji s o generaci zkušenějšími konkurenty - s tmavým Jadrošem a bronzovou získal i jeho polotmavý Kotelník.

„Všichni říkají, že jsem se pro vaření piva narodil,“ směje se v rozhovoru pro Deník sympatický mladík, jehož piva v posledních dvou letech sbírají cenu za cenou.

Zlatá pivní pečeť 2018 - úspěchy regionálních pivoarů
Pivovar Holba - 1. místo v kategorii Světlý ležák premium - Holba Premium
Pivovar Litovel - 1. místo v kategorii Tmavé výčepní pivo - Litovel Dark
Pivovar Chomout -1. místo v kategorii Tmavý ležák z minipivovaru - Chomout Švarc
Pivovar Jadrníček - 1. místo v kategorii Speciální tmavé pivo z minipivovaru - Jadroš Tmavý 13%
V letošním klání zápolilo 1200 vzorků z 250 pivovarů

Jak dlouho trvalo, než jste se z experimentování v garáži vypracoval mezi elitu?
Oficiálně jsme v Náměšti začali vařit pivo v roce 2014, ale už roky před tím jsme si doma vařili pro sebe - to jsem ještě byl ve škole. Okamžitě mě to chytilo u srdce. Vařit pivo, to je prostě vzrušující alchymie! Do práce jsem se zamiloval a jak se chlap zamiluje..

Je vám jednadvacet let. Sbíral jste zkušenost u jiných sládků, v zavedených pivovarech?
Ano, jezdil jsem. Mám kamarády, co vaří pivo, mluvíme o postupech, surovinách, vyměňujeme si poznatky. Ale musím se přiznat, mně to jde úplně samo. Pivu se věnuji od rána do večera a je to pro mě ta největší radost. Pro jeho vaření jsem se asi zkrátka narodil, slyším doma, od kamarádů sládků i velké konkurence.

Takže večer usínáte s myšlenkou na spodní kvašení, plnou chuť a jemný hořký konec?
(Smích) Mám rozečtené odborné knížky, různé receptury, usínám na nich a s myšlenkou na druhý den, do čeho se pustím. Ono se to nezdá, ale vezměme si takový slad: je každým rokem jiný, podle sklizně ovlivněné počasím, ale pivo musí být pořád stejné. Stejně dobré, a to je jeden z mých úkolů.

Kvalitní suroviny z regionu

Jestli můžeme přejit k letošní, vlastně i loňské pivní hvězdě Jadroši: Jak byste popsat jeho chuťový profil?
Je to tmavá třináctka s karamelovou chutí – obsahuje čtyři druhy sladu, dva druhy chmele. Zpočátku působí, že pivo je sladší, ale ne, ke konci se dostaví hořkost. Příjemná jemná hořkost, která tomuto ležáku dodá potřebný závěrečný šmrnc.

Pivo ideální na chladné zimní večery?
Je to hutné, spodně kvašené pivo. Na začátku krásně zahřeje chuť sladu.

Co je za vaším úspěchem? Pivo neošidit, tedy kvalitní suroviny? Odkud je berete?
Můžete mít nejdražší technologie, ale když nemáte špičkové suroviny, neuděláte dobré pivo. Kvalitní suroviny, slad a chmel, na tom je založen úspěch. Chmel za mnou necestuje stovky kilometrů, ale roste na Hané. Všechny dodavatele mám z regionu a dodavatele jsem už za těch pár let prověřil. Vyměnili jsme sladovnu, ale nakonec jsme se vrátili k jiné. Každá sladovna má trochu jiný slad, všechno chce svoje.

Ochutnávejte. Pivní svět je pestrý

Důvod dát si pivo se najde vždycky, ale ta rostoucí cena..? Právě kvůli ní se zvedají počty těch, kteří v hypermarketu v akci koupí basu tuctových piv a po práci s partou popijí někde doma ve sklepě. Co s tím?
Pivaři by měli ochutnávat. Pivní svět je v Česku pestrý a ne nudný. Pivař musí pochopit, že my děláme řemeslné pivo, odevzdáváme mu poctivou práci, neděláme europivo, které řídí počítače.

Viděla jsem, jak právě toto lidem osobně vysvětlujete v nákupních centrech. Dokonce v kroji. Musel jste se naučit i PR? Funguje to?
Snažím se. Nedělá mi problém šířit jméno dobrého piva a značky Jadrníček. Naopak. V tomto nám nejvíce pomáhají velké soutěže jako na Mezinárodním pivním festivalu v Českých Budějovicích, kde letos soutěžilo 250 pivovarů z 20 zemí. Jadroš vyhrál i vloni a v roce 2016 byla mezi prvními třemi polotmavými speciály z minipivovarů naše čtrnáctka Kotelník.

Chtěl bych hospodu v Olomouci

Jaká je odezva v oboru a u pivařů?
Když jsme přijížděli do Budějovic na soutěž a přicházeli za mnou sládci a zástupci pivovarů, třeba kolega od Prahy, a oznamovali, že jsem vyhrál a uznale pokyvovali hlavou, byla to čest. A ještě krásnější chvíle zažívám, když odnáším prázdný půllitr ze stolu u nás v hospodě a host spokojeně pronese, že mu chutnalo a dodá, že přijel z druhého konce republiky – kvůli našemu vítěznému pivu. To je velká motivace.

Nechystáte větší hospodu, když jsem v létě viděla ty plné stoly i venku přes silnici…
Chtěl bych hospodu v Olomouci. Z města k nám jezdí spousta lidí, ale spoje jsou, jaké jsou a nedostanou se, jak by potřebovali. Toužím po vlastní hospodě, kde si dohlédnu na kvalitu a spokojenost hostů.

Tedy šetříte a vyhlížíte prostory…
(Smích) Dá se to tak říct, ale není to otázka roku, dvou. Je to vize pro pět let bych tak odhadoval.

Místo zrušené Zahrady Jadrošův den

Co chystáte v pivovaru? Čím své věrné i objevitele po úspěchu v soutěži potěšíte?
Zhruba za sto dní máme v Náměšti na Hané naše slavnosti, Jadrošův den, na které už musím chystat speciály. Bude tam komplet naše produkce a samozřejmě musím něčím překvapit. Mohu prozradit, že speciál bude jedním chmelem chmelený…

V Náměšti, kde byla Zahrada či Hanácké slavnosti, se toho už moc neděje, pro to Jadrošův den?
Bude to letos třetí ročník. Všechny akce skončily, což je obrovská škoda a ztráta pro městys, tak jsme se toho chopili. Nevybíráme žádné vstupné a letos se nám podařilo dát dohromady bohatý program.

Když vás tak poslouchám, nechcete kandidovat v komunálních volbách na podzim?
Je pravda, že politika se dělá u piva, ale já raději budu dodávat to dobré pivo…