Celý příběh se odehrál první srpnový den na zrekonstruovaném přírodním koupališti v Litovli, kde se mladý sportovec Svatopluk Bohanos koupal s kamarády.

Najednou na hladině uviděl plavat červené dětské botičky.

„Bylo mi divné, proč tam ty botičky jen tak plavou. Něco mi říkalo, abych se šel k tomu místu podívat. Voda byla zelená a pod vodou nebylo nic vidět. Když jsem zjistil, že něco není v pořádku, volal jsem o pomoc," vyprávěl Svatopluk Bohanos, nyní útočník hokejového dorostu Opavy.

Nikdo však na jeho volání nereagoval.

„Kolem plaval pán, ale ignoroval mě, lidé ležící na břehu taky. Zavolal jsem proto plavčíky, ti zalarmovali okolí a do vody poté skočili další kluci, kteří nám pomohli hledat pod vodou malou holčičku. Nakonec se podařilo holčičku najít a vytáhnout na břeh," popisoval záchrannou akci duchapřítomný a odvážný mladík.

Následně začal zhruba dvacetiminutový tvrdý boj o život sedmileté dívenky.

„Holčička byla celá modrá až fialová, takže ji museli začít oživovat. Jedna paní na koupališti byla zdravotní sestra a ta se jí společně s další slečnou snažila pomoct do příjezdu sanitky a vrtulníku. Podle křivek životních funkcí na přístroji lékařů jsem poznal, že se holčičku podařilo oživit. Jinak se totiž nehýbala a nemluvila," uvedl statečný zachránce.

Holčička je na tom lépe

Nakonec vše dobře dopadlo. Holčička byla hospitalizována v olomoucké fakultní nemocnici a poté převezena k další léčbě do Městské nemocnice v Ostravě.

Její zdravotní stav se podle posledních informací výrazně zlepšil. Děvčátko chodí i mluví. Nebýt hrdinského činu Svatopluka Bohanose, kdo ví, jestli by byla mezi námi.

„Nechci se tím nikde chlubit, ani aby se to někde psalo. Bral jsem to jako povinnost a udělal bych to zase," řekl Bohanos, jenž byl společně s druhým zachráncem pozván ke starostovi města Litovle a následně také do Prahy, kde byl společně s dalšími oceněn za pomoc při záchraně lidského života nadací ADRA na základě doporučení výboru Ceny Michala Velíška.

„Nejen, že udělal dobrý čin, ale Sváťa svým jednáním zachránil lidský život. Za to, jak se zachoval, jsme na svého syna pyšní," řekli rodiče mladého hrdiny.

Jan Šimek