Do Jeseníku se sjela patnáctka soutěžících ze třinácti středních škol a učilišť. Olomoucký kraj kromě žáků pořadatelské Střední odborné školy gastronomie a farmářství Jeseník zastupovali středoškoláci z Litovle, Prostějova a Přerova.

Slavnostní dort účastníci přivezli již připravený s sebou. Kromě jeho vzhledu porotci hodnotili také chuť či vůni. Přímo na místě pak musel každý soutěžící prokázat profesní zručnost při zdobení perníku a dohotovení restauračního moučníku.

„Mají přesně daný časový limit, šlehačku musí vyšlehat ruční metlou. Nesmí používat elektrické přístroje aby prokázali svou dovednost,“ řekla ředitelka pořádající školy Silvie Pernicová.

Dvě disciplíny mladí cukráři absolvovali před očima veřejnosti. Ne každému to přitom nevadí.

„Musí se oprostit od toho, že na ně lidé koukají. Pro děti je velmi důležité naučit se pracovat ve stresu. Může se jim to hodit například při výběrovém řízení do zaměstnání,“ poznamenala Silvie Pernicová.