Při té příležitosti v rozhovoru prozradila neco o zákulisí soutěže a své cestě ke korunce pro nejkrásnější středoškolačku.

Co vás vedlo k tomu přihlásit se do soutěže krásy Miss Ok?
Byla jsem se podívat na finále předešlého ročníku. Soutěž se měla rozšířit na celou Moravu, a tak mě napadlo, že by to mohla být nová zkušenost, protože předtím jsem soutěžila spíš na celorepublikových soutěžích jako Dívka České republiky nebo Dívka roku od 13 do 15 let. Řekla jsem to doma a máma mě přihlásila.

Jak taková soutěž krásy probíhá?
Nejprve je casting, ze kterého se vybere požadovaný počet dívek do semifinále. V něm se pak představujeme a máme rozhovor s porotou, která se nás ptá na otázky a pak vyhodnocuje, jak jsme odpovídaly. Potom je přehlídka v plavkách, kde se hodnotí figura. V semifinále i ve finále jsou ještě volné disciplíny, kde člověk předvede, v čem vyniká.

A co je ta vaše disciplína?
Já mám ráda latinskoamerické tance, zvláště sambu. Teď to bude sedm let, co jsem s ní začala. Dřív jsme s klubem jezdili i po soutěžích na Moravě, byli jsme dokonce vicemistři Moravy.

Ilustrační foto
Kam o víkendu? Na Woodstock, středověkou bitvu i Kaťáky

Miss OK 2018Šestnáctiletá Nelly Urbánková po prázdninách nastoupí do druhého ročníku na Gymnáziu Čajkovského. Kromě studia se ale věnuje i modellingu. V minulém roce dokázala vyhrát soutěž Dívka České republiky, rok předtím Dívku roku od 13 do 15 let a letos přidala trofej z Miss OK.

Jak se na modelingovou soutěž připravujete?
Chodím častěji cvičit, trénuji chůzi a upravím jídelníček, hlavně kvůli promenádě v plavkách, na té je potřeba vypadat dobře. Připravím si projev a procházím si, na co by se porotci mohli zeptat. Zabere to hodně volného času, jde stranou i škola. Akce v rámci soutěží jsou totiž povinné, oznámí nám, kde a kdy máme být, na školu nehledě. Chtěla bych být v modelingu úspěšná, proto dávám těmhle věcem přednost.

A kolik času zabere příprava přímo na soutěži, myslím vlasy make-up a podobně.
Když je finále třeba v sedm večer, tak se začíná v deset ráno. Hodinu se dělají vlasy, potom asi půl hodinu make-up. Potom se zkouší promenády a během toho musíme být připravené na soutěž.

Svou vizáž na soutěž si navrhujete sama, nebo to za vás dělá stylistka?
To záleží na povaze soutěže. V Miss OK jsme si mohly říct, jak chceme vypadat. Hlavně abychom se cítily dobře. Naopak v Dívce roku jsme měly dané, že všechny dívky mají stejný make-up.

Krajské finále MissOK 2018 v olomouckém NH hotelu - vítězka Nelly Urbánková z olomouckého Gymnázia Čajkovského zcela vpravo
MissOK se v Olomouci stala gymnazistka Nelly

Hodně lidí mě mělo za fiflenu

Jsou nějaké předpoklady účastnit se takových soutěží? Může to dělat každý?
Záleží na typu soutěže. Na Miss OK nechtěly žádné míry, ale spíš sympatický projev, umět komunikovat, reagovat na situace. Určitě musíte mít pevné nervy. Ne všechny spolusoutěžící jsou kamarádské. Je tam rivalita. Na jedné soutěži jsem byla svědkem, když jedna slečna druhé vyhrožovala, že ji ustřihne vlasy, jak bude večer spát.

Když si takhle dvě soutěžící vyhrožují, jak se postupuje?
Organizátoři nad tím většinou mávnou rukou. Říkají, že jsou to jen plané řeči a nic se doopravdy nestane. A holky si to pak mezi sebou vyříkají. Že by někdo někomu ublížil, o tom jsem neslyšela. Za to pomluvy mají výživnou půdu.

Co za pomluvy?
Úplná klasika. Že si někdo zaplatil porotci, a proto postoupil do finále, nebo dokonce vyhrál. To jsem si zažila i já. Na druhou stranu někdy to lži nejsou, jedna slečna se na soutěži po tomhle obvinění přiznala, že porotce podplatila. Ale třeba v Dívce České republiky nic podobného nebylo, tam byly všechny holky na stejné úrovni, nikdo si nezáviděl, nedělal si naschvály.

Jak to, že jste se rozhodla pro modelling vnímá vaše okolí?
Když jsem soutěžila poprvé, hodně lidí mě mělo za fiflenu, která si chce zvýšit ego. Což tak není, vyzkoušet si to byl jednoduše můj sen. Není to ale jen můj případ, stává se to hodně dívkám, některé z nich dokonce kvůli tomu tlaku skončily. Někteří kamarádi to neřešili a díky tomu jsem zjistila, kteří jsou ti opravdoví. Navíc mě ten tlak okolí i posílil. Teď už je to ale lepší, naopak ti, co třeba uráželi mě teď i uznávají, že jsem si za tím šla.

A co rodinná podpora?
Nemůžu si stěžovat. Mamka mě teda podporuje o trošku víc, zařizuje mi focení, domlouvá mi soutěže. Táta je teda spíš na sport, ale i on je v tom semnou.

Tramvaj původem z Olomouce převezená do Jihlavy a umístěná na střeše garáže v ulici Lidická kolonie ve čtvrti Slunce.
Olomoucká tramvaj zdobí střechu u rodinného domu. Co tam dělá?

163 cm. Cítila jsem se jako prcek

Jak pokračujete v modelingu po výhře v Miss OK?
Zaujala jsem jednu agenturu Fa Fashionable. Díky výhře v soutěži jsem dostala příležitost jet na Bratislavské módní dny, což je největší tamější přehlídka módy. Za to jsem byla ráda, protože při svých 163 centimetrech moc příležitostí na přehlídky nemám. Většina dívek tam mělo mezi 170-175 centimetrech. Cítila jsem se jako prcek. Teď možná bude něco v Ostravě, tak uvidíme.

Je malá výška dnes nějaký zásadní problém?
To záleží vždycky na klientovy, jaké má nároky. Jeden chce na focení pouze vysoké dívky, druhému je to jedno, jiný zas může vyloženě chtít menší dívky.

Máte ve světě modelingu nějaký vzor?
Modelky Victoria Secret. Hlavně Candice Swanepoel. Ta je pro mě dokonalá. Učila jsem se podle ní chůzi nebo nějaké pózy. Celkově modelky Victoria Secret jsou pro mě inspirace, kritéria tam už jsou ale hodně přísná. Tam se ale kvůli své výšce nedostanu, pochybuju, že dokážu vyrůst o dvacet centimetrů.

Modelling je hodně vidět na sociálních sítích, tak by mě zajímalo, jak vy hodnotíte jejich vliv?
Kdybych neměla Instagram, tak fotím o dost méně. Přes něj se mi ozývá hodně fotografů, ty si prověřím, podívám se, co fotí. Díky Facebooku se dostanu i k práci jako hosteska. Někdy je to třeba jen rozdávání letáčků, ale i to je dobrá zkušenost. Člověk se naučí komunikovat. 

Snímek z nového kalendáře českých vzpěraček na rok 2019 foceného na plumlovském zámku
Krásné vzpěračky se opět svlékly pro kalendář
Miss OK 2018 v Besedě v Otrokovicích.
OBRAZEM: Středoškolačky bojují o korunku Miss OK

Autor: Tomáš Siřinek