Politici z takzvané Olomoucké aglomerace se nyní snaží dostat region na elitní seznam, odkud je k velkým penězům přístup.

Aglomerací, které ministerstvo pro místní rozvoj zařadilo mezi budoucí příjemce mnohamiliardových evropských dotací, je nyní šest.

„Skupina je velmi úzká a my si myslíme, že by se z ní mohla udělat sedmičlenná. Když si srovnáme parametry, které mají na zařazení vliv, jeví se nám, že jsme mezi šesti zařazenými aglomeracemi zhruba na pátém místě. Například Ústecko-chomutovská a Hradecko-pardubická aglomerace je významově až za námi," odkázal náměstek olomouckého primátora Ladislav Šnevajs (KDU-ČSL) například na HDP na obyvatele, míru nezaměstnanosti, příliv zahraničního kapitálu či podíl na vývozu.

Oficiální vládní materiály dále uvádějí aglomerace Pražskou, Brněnskou, Ostravskou a Plzeňskou.

Podle ministerstva pro místní rozvoj by u toho však mělo zůstat.

„Ministr v demisi František Lukl nebude zvýšení počtu integrovaných teritoriálních investic navrhovat, a to především z důvodu možného precedentu, kdy by o zařazení mohly začít usilovat i aglomerace dalších krajských měst," sdělil mluvčí ministerstva Marek Ženkl.

S tím se ale zástupci regionu nechtějí smířit.

Minulé pondělí proto svolali na olomouckou radnici setkání, kterého se zúčastnili mimo jiných i poslanci, senátoři a europoslanci, aby se společně pokusili dotace pro střední Moravu získat.

Rusnokova podpora výhru nepřinesla

Jednat by se mohlo o šest sedm miliard korun.

„Největší finanční prostředky by měly být směřovány do dopravní infrastruktury. Problémy jsou obchvat a průpich Přerova, východní tangenta Olomouce, ale samozřejmě i silnice druhé a třetí třídy nebo peníze na MHD," uvedl Ladislav Šnevajs hlavní témata.

Mezi další by patřila podpora podniků a konkurenceschop­nosti.

Peníze by šly také na propojení trhu práce se středním školstvím v celém regionu, aby ze škol odcházeli absolventi, kteří se uplatní. Myslí se i na podporu seniorů a handicapovaných. Dotace by zároveň měly přinést lidem práci.

V září vyjádřil snaze Olomoucké aglomerace podporu i premiér v demisi Jiří Rusnok. Výhru to však nepřineslo.

Jde to udělat ze dne na den

Seznam aglomerací ještě může rozšířit vláda.

„Pokud bude při jednání na schůzi vlády schválena změna počtu integrovaných teritoriálních investic, promítne ministerstvo změnu do příslušných dokumentů," podotkl Marek Ženkl. Kdy bude seznam aglomerací předložen vládě, mluvčí neuvedl. Sdělil nicméně, že Olomouc je zařazena mezi sedm dalších významných center, která mohou využít obdobného integrovaného plánu rozvoje území. Podle Ladislava Šnevajse však rozdíl v penězích představuje zhruba čtyři miliardy korun.

„Bude záležet na tom, jak rychle vznikne nová vláda a jak bude moci zasáhnout do podoby Dohody o partnerství mezi Českou republikou a Evropskou komisí. Jsme přesvědčeni, že změna počtu aglomerací je malý zásah, který je v kompetenci ČR. Dá se udělat ze dne na den," dodal náměstek.

S Jourovou promluví na veletrhu

Pokud se podaří přesvědčit kandidátku na ministryni pro místní rozvoj, že zařazení Olomoucké aglomerace je správné, věří v úspěch.

V to samé doufá i poslanec Ladislav Okleštěk (hnutí ANO). Před týdnem se sešel s kolegyní z hnutí a kandidátkou na šéfku ministerstva Věrou Jourovou.

„Na tento čtvrtek jsem vyjednal schůzku, které by se měli zúčastnit primátoři Olomouce, Prostějova, Přerova, hejtman Olomouckého kraje a já. Sejdeme se na výstavišti v Brně na veletrhu cestovního ruchu Regiontour a budeme dále intenzivně lobbovat za to, abychom byli zařazeni. Protože náš region si to zaslouží a patří tam," řekl Ladislav Okleštěk.

Asociace krajů je pro

Rozšíření aglomerací probírala i Asociace krajů České republiky.

„Shodla se na tom, že projekt Prostějova, Olomouce a Přerova je třeba pro další plánovací období 2014 plus podporovat. Bojujeme za to, aby do tohoto systému vstoupila i aglomerace Střední Morava," zmínil hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil (ČSSD).

Připojil, že od možné budoucí ministryně mají politici předběžný příslib podpory.

Na olomouckou radnici dorazil také europoslanec Jan Březina (Evropská lidová strana). Zúčastněným poradil razanci při jednáních.

„Musíte být při prosazování našich zájmů razantní, mít ostré lokty a nebát se udělat si i nepřátele," řekl.