V donedávna nenápadné firmě z Klopiny se zpráva o tom, že si předseda ANO Andrej Babiš vybral jejich šéfa do vlády, šířila od středečního večera. Jako lavina. Ten, o kterém se mluví, ovšem k zastižení nebyl.

Nebylo proto možné zjistit nic o jeho dalším působení ve firmě, pokud skutečně usedne do čela resortu zemědělství.

„Dnes ho nebude možné sehnat v žádném případě ani na mobilu,“ vysvětlovala asistentka vedení společnosti. Jestli ona sama byla překvapena, neprozradila. „Ani za mě nic na toto téma,“ smála se.

Ajťačka Eliška Trojnová vyvrací všechny mýty, které o ajťácích kolují
Od armády až k ajtý. S počítačem jsem uměla jako každý jiný, říká Eliška
Chatu Justýnu rekonstruují dva skauti s pomocí přátel od května 2017.
Záslužný čin: opravují starou chatu nejen pro skauty, říkají ji Justýna

Chlap je to dobrý

Do mediálních komentářů se chtěl pouštět málokdo v tomto zemědělském a potravinářském koncernu.

„Je to samozřejmě překvapení. Nikdo nic takového netušil. Taky to ale zatím není definitivní,“ usmíval se František Flášar.

„Každopádně dobrého manažera si Babiš vybral, to je fakt. Navíc pro nás sadaře jenom dobře, protože budeme mít zastání,“ hodnotil dlouholetý sadař.

Čtyřiapadesátiletý Milek přišel do vedení společnosti v roce 2011, kdy nahradil svého otce. „Ve firmě do té doby sbíral zkušenosti. Podnik prosperuje, co můžeme jako zaměstnanci chtít více. Chlap je to dobrý, jako každý myslivec,“ dodal František Flášar.

O rodákovi, kterého si Babiš na doporučení Agrární komory ČR vybral jako ministra zemědělství, se ve čtvrtek mluvilo i v obci.

„Chodil do školy se strejdou. Jsme sousedící zemědělci a jako takoví máme korektní vztahy. S jeho lidmi si půjčím stroje, pokud je potřeba. Vycházíme dobře,“ reagoval Lukáš Drlík, majitel levandulové biofarmy.

Olomoucký hokejista Jan Eberle.
Závěr nás naštval, ale dva body bereme, prohlásil Eberle

Dobrá volby, míní starosta Úsova

Ze zviditelnění Úsovska, aniž by Milek už zasedal ve vládě, neskrýval radost starosta Úsova Jiří Holouš.

„Kdo v republice do včerejška věděl, kde je Klopina a Úsov? Dostáváme se do povědomí lidí, to nás jako krásné město a turistický cíl samozřejmě těší. A jméno tohoto kandidáta do vlády? Dobrá volba,“ hodnotil starosta.

Ani on neměl o možném vládním angažmá předsedy představenstva Úsovska tušení. S firmou má město podle slov starosty jen dobré vztahy. Firma pomůže, když je potřeba.

„Pokud něco potřebujeme odvézt nebo se pokazí traktor, není nic problém,“ popisoval Holouš.

Do komunální politiky Milek aktivně nevstupuje. Na krajské úrovni kandidoval v roce 2012, a to za Nezávislou volbu. Dostala tři procenta. Do voleb šel tehdy Milek ze 17. místa.

O rok později se Milkovo jméno objevilo na pátém místě kandidátky hnutí ANO ve sněmovních volbách. Poslancem se nestal. ANO tehdy získalo v Olomouckém kraji tři mandáty v dolní komoře.

Alej na Svatý Kopeček kolem roku 1890 (vlevo) a nyní
Obří kříž vedoucí na Sv. Kopeček půjde zase vidět. Alej čeká velká obnova
Ilustrační foto.
Zpracovat kalamitní dřevo? Kde a kým? Pily praskají ve švech

Společnost Úsovsko

Společnost Úsovsko patří mezi zemědělské dravce. Za posledních 17 let se stala jedním z největších podniků v České republice. V současnosti obhospodařuje téměř 20 tisíc hektarů zemědělské půdy. Úsovsko podniká v rostlinné a živočišné prvovýrobě, ovocnářství a potravinářství. Taky vyrábí čističky odpadních vod a provozuje bioplynky.

Podle serveru Euro.cz získala společnost čtvrtinový podíl ruské distribuční společnosti Podarok. Vloni koupila stoprocentní podíly v zemědělských firmách Agropodnik Dětřichov a Farma Dětřichov, které sousedí s dceřinnou společností Úsovska - Farmou Domašov. Obrat společnosti se vloni snížil o deset procent na 2,2 miliardy korun. Zisk klesl o 22 procent na 183 milionů korun, což podle společnosti zapříčinil zejména pokles cen zemědělských komodit, především cen mléka – o 16 procent.

Právě z toho, že Milek zastupuje největší hráče agrárního sektoru, mají obavy menší sedláci. Pokud se skutečně stane ministrem zemědělství ve vládě Andreje Babiše, může se to promítat do agrární politiky.

„Pro nás to není dobrá zpráva. Může se jít směrem k podpoře velkých celků a naopak může dojít k odklonu od důrazu na životní prostředí a trvale udržitelného rozvoje,“ reagoval Roman Koutek, předseda Asociace soukromého zemědělství na Olomoucku.

Fotopast zachytila vlka obecného na Šternbersku.
Lesy na Olomoucku prochází vlk, fotopast jej chytila u Šternberka