Dílo navazuje na informace, které se objevily v publikaci Příběhy olomouckých pomníků z roku 2002.

„Za čtrnáct let pomníků přibylo a při té příležitosti jsem si řekl, že bychom do knihy měli zařadit i ty, které jsou nad hroby některých Olomoučanů na Ústředním hřbitově v Olomouci – Neředíně i na ostatních jedenácti pohřebištích na území města. Na každém z nich je pochovaný někdo zajímavý," řekl Milan Tichák.

Poznamenal, že knihu doprovází na 170 fotografií, k nalezení konkrétních náhrobků na neředínském hřbitově pak pomáhá plánek neředínského hřbitova.

Kniha i tentokrát přispívá k prohloubení poznatků o historii města, tentokrát však skrze pomníky a pamětní desky v olomouckých ulicích, ale také náhrobky na všech olomouckých hřbitovech.

Pomníky a pamětní desky autor popisuje od nejstarších, zachovaných již od středověku, až po nejnovější pamětní kameny, takzvané Stolpersteine. To vše v literární čtivé formě.

„První část knihy je rozšířená o jednu kapitolu, která se jmenuje Do 21. století. Jsou v ní zaznamenány pomníky, pamětní desky, které vznikly po roce 2001 až do dneška. Druhá část se pak týká hřbitovů," řekl Milan Tichák a podotkl, že je však nedokonalá.

„Hřbitovních památek je nesmírné množství, ať už se na ně díváme z historického pohledu pohřbených osobností, které v dějinách Olomouce něco znamenaly nebo z uměleckého pohledu, že jde někdy o vzácná díla zařazená mimo jiné do seznamu nemovitých kulturních památek. Ovšem také píši i o masových hrobech," pokračoval oblíbený olomoucký knižní autor, který je podepsaný pod celkem čtyřiadvaceti knihami.

„Například vedle centrální kaple je hrobka, kde je napsáno rodina Procházkova, nic víc. Procházkovi byli majitelé a zakladatelé nejstarší české olomoucké tiskárny, které se říkávalo Kramář a Procházka. Vykonala obrovskou práci na poli osvěty, národního probuzení i žurnalistiky. Vycházelo tam několik deníků," popsal spisovatel ve stručnosti jeden z příběhů své nejnovější knihy.

Kniha s názvem Příběhy olomouckých pomníků a hřbitovů je vázaná, má 332 stran a je dostupná v běžné knižní distribuci.