Při následné kontrole čistící jímky na Čistírně odpadních vod v Olomouci se zjistila porucha technologie, která byla způsobena zanesením čerpadla. Výpadek by mohl vážně ohrozit provoz ČOV, a mít i negativní dopad na životní prostředí

Naštěstí však nešlo o reálný poplach, ale jen o cvičení hasičů. Ti zkoušeli užití speciálních obleků, ale také prověřili spolupráci s ostatními kolegy a krizovým štábem města Olomouce a Olomouckého kraje.

Hasiči po příjezdu vytvořili bezpečnou zónu a dva z nich na sebe oblékli speciální potápěčské obleky, které mají jen stanice v Olomouci a Hradci Králové.

Postupně se ponořili do splaškové vody, aby závadu na čerpadle odstranili.

„Potápěč se musel zanořit do nádrže, která je plná kontaminované vody. Je hluboká asi čtyři metry a asi patnáct metrů musí ujít t k čerpadlu. Ve vodě je nulová viditelnost a potápěč je odkázán pouze na svůj hmat a sluch, kdy komunikuje s kolegy na souši," popsala mluvčí krajských hasičů Vladimíra Hacsiková.

Jako v Bermudském trojúhelníku

Voda byla zakalená, na hladině plavaly i výkaly. Pohybovat se v ní nebylo snadné a pro obyčejného člověka i nebezpečné.

„Ve vodě se plavat nedá. Je to jako v Bermudském trojúhelníku, kdy vás hladina okamžitě stáhne dolů. V případě, že by tam spadl člověk nebo zvíře, okamžitě by se tam utopili," upozornila mluvčí.

Proto na sobě měli hasiči speciální oblek, který jim v pohybu pomáhal.

„V Olomouckém kraji máme celkem devět hasičů, kteří mají potápěčskou specializaci. Speciální tmavý gumový oblek, jehož součástí je kovová helma, máme pouze my v Olomouci a pak v Hradci Králové. Proto se také kolegové cvičení účastní spolu s námi," doplnila mluvčí.

Patnáct kilo na hlavě

Prvním, kdo se do vody ponořil byl Miroslav Novák z Hradce Králové. Pár minut na to ho následoval olomoucký kolega. Snadný zákrok to nebyl.

„Náročné je do vody se vůbec dostat. Máte na hlavě patnáct kilo, což není nic moc," popisoval po vynoření a kompletním očištění hasič potápěč.

Ve splaškové vodě se dokázal pohybovat jako v běžné vodě, pomáhal mu v tom právě speciální oblek.

„Vykompenzuji tlak vzduchem, takže se ve vodě nadnáším a můžu volně plavat. Orientoval jsem se buď podle lana nebo zdi, člověk tam nic nevidí. Tam dole jsem hledal závadu, byl jsem vybaven novým těsněním a potřebnými klíči. Spolu s kolegou jsme vyměnili těsnění, šrouby zatáhli a vraceli se zpátky," doplnil Miroslav Novák.

Hasiči v Olomouckém kraji podobná cvičení dělají každý rok. Prověřují, jak jsou i ostatní složky integrovaného záchranného systému připravené na krizové situace.

„Dnes probíhá pouze praktická část cvičení a další dva dny budou cvičit ještě štáby, kdy si nasimulují určitou situaci a tu musí vyřešit," doplnila Vladimíra Hacsiková.