I s pozemky, které vlastnila, než ji o majetek připravili komunisté.

Právě do oblasti Velké Bystřice spadá největší restituční nárok olomoucké metropolitní kapituly.

Kromě areálu technických služeb by chtěla vrátit pozemky, například takzvaný Dómský les.

„Pod velkostatek spadaly oblasti dnešní Libavé, Mrsklesy a další lokality. Metropolitní kapitula zde má největší restituční nároky a je logické přemýšlet nad tím, zda se hospodářství dá v nějaké podobě obnovit. Velká Bystřice se nabízí jako správní a administrativní centrum, jak tomu bylo v minulosti," vysvětloval Miroslav Výmola z metropolitní kapituly její historicky daný restituční požadavek.

Technické služby chtějí zůstat

V nemovitostech, kde působilo ředitelství kapitulních statků, mají sídlo velkobystřické technické služby a garážují v nich především menší techniku na úklid a údržbu zeleně. Odbor města by tam rád zůstal.

„O restitučním nároku víme a rádi bychom se s církví dohodli," reagoval místostarosta Velké Bystřice Ivo Slavotínek.

Město by objekt koupilo. „Ovšem zatím vrácen nebyl," upozornil místostarosta.

Podobně metropolitní kapitula poukazuje na to, že zatím byly podány žádosti o navrácení majetku, a je na státních úřadech, jak je vyhodnotí.

„S vedením obce jsme již jednali. Je otázkou, zda metropolitní kapitula skutečně bude s bývalým velkostatkem hospodařit. Vše se bude odvíjet od toho, co bude vráceno, jak velká základna pro spravování majetku nakonec bude zapotřebí" zdůraznil Miroslav Výmola.

Obec: Odblokovat, ať můžeme jednat

V případě, že Metropolitní kapitula u svatého Václava nezíská zpět celé tehdejší hospodářství ve Velké Bystřici a okolí, nemusí objekt pro správu majetku potřebovat. Několik hektarů lesa teoreticky může obhospodařovat z Olomouce.

„Obec se teď rozhodně nemusí ničeho obávat. Má platnou nájemní smlouvu a objekt může nadále užívat. Chápeme, že ji situace omezuje ve výhledu do budoucna, ale my zatím objekt nevlastníme," uvedl Miroslav Výmola.

Podle místostarosty Slavotínka potřebuje město vědět co nejdříve, jak stát nárok posoudí.

„Čím dříve, tím lépe, ať už bude majetek převeden na církev nebo zůstane státu. Pro nás je podstatné, ať je majetek odblokován, a my můžeme jednat s jeho vlastníkem," sdělil místostarosta.

„Pokud se totiž nedohodneme a technické služby budou muset odejít, město bude muset vybudovat nový areál," upozornil.

Úřadování na měsíce, možná roky

Veškeré žádosti církví a náboženských společností v těchto dnech státní úřady evidují a následně přezkoumají jejich oprávněnost. Kdy by mohlo být jasno o majetku ve Velké Bystřici?

„Zákon stanovuje lhůtu šesti měsíců na uzavření dohody. Nicméně lhůty nejsou právně vymahatelné. Pochopitelně se budeme snažit všechny výzvy vyřešit co nejdříve, ale může se stát, že u nejkompliko­vanějších případů se to protáhne, protože budeme potřebovat pomoc Národního archivu s dohledáváním dokumentů," uvedla Monika Machtová, mluvčí Státního pozemkového úřadu.

Ten má v rámci restitucí vydávat církvím zemědělskou půdu a budovy.

„Poté běží dalších šest měsíců nebo až jeden rok na schválení dohody ve správním řízení, teprve po schválení se předá katastru, který provede záznam vlastnického práva, přepíše na církev," upozornila.