Celým nádvořím kromě zhruba tří stovek návštěvníků se linula vůně zabíjačkových dobrot. „Nikdy jsem na masopustu nebyla. Nejvíc mě zaujalo kuchání prasete, protože ani zabijačku jsem nikdy neviděla,“ řekla dvanáctiletá Alena Kissová, která do Velké Bystřice přijela s babičkou.

Právě ukázka řeznického umění byla jedním z hlavních bodů programu.

„Chtěli jsme lidem ukázat, co se musí všechno udělat, než se jim na stůl dostane maso a všechny zabijačkové speciality,“ řekl Miroslav Kasal, řezník z Bystrovan, který společně se svým kolegou Jiřím Patkou během několika desítek minut stačili opařit, pověsit , vykuchat a rozporcovat sto dvaceti pěti kilového pašíka z místního domácího chovu. Návštěvníci si mohli zakoupit již předpřipravené tlačenky, jelítka, jitrnice či klobásky. K prodejnímu stánku se vlekla několik metrů dlouhá fronta.

Kromě toho příchozí bavily folklórní vystoupení.

Karnevalový pochod za doprovodu muziky vyrazil ze zámeckého areálu po ulici ČSA a po cestě se masky zastavily i v místním domově pro seniory. Cikánky během cesty vybraly od zastavených motoristů drobnou výslužku. (wja)