Takzvaný programovaný porod přináší řadu výhod.

Budoucí maminky zbaví strachu z nečekaného začátku porodu, třeba na tramvajové zastávce, zdravotníkům umožní monitorování porodu v celém jeho průběhu.

Novinka, kterou začala nabízet šternberská porodnice, je určena nastávajícím maminkám mezi 39. a 41. týdnem těhotenství, a je zcela zdarma.

„Programovaný porod spočívá ve stanovení termínu vyvolání porodu předem, samozřejmě po domluvě s nastávající matkou, kdy lze termín i mírně přizpůsobit potřebám rodičů," uvedl primář gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Šternberk Marek Vaca.

„Podmínkou je donošené těhotenství a připravené porodní cesty. Ve vybraný den se pak rodička dostaví na porodní sál, kde je vyšetřena, a podle zralosti děložního hrdla je zvolen indukční preparát – oxytocin nebo prostaglandiny, které zjednodušeně řečeno uměle vyvolají porod," vysvětlil primář.

K dispozici tým i vybavení

Programovaný porod podle zdravotníků přináší několik výhod.

Vytvoří prostor pro předporodní vyšetření funkce takzvané fetoplacentární jednotky – místa, kde dochází ke komunikaci mateřského a plodového krevního oběhu, a tedy k výměně živin a zplodin.

Umožní monitoring porodu v celém jeho průběhu, a tedy případnou okamžitou léčbu vzniklé nepravidelnosti. Také zabezpečí porod v čase, kdy je k dispozici celý lékařský personál i vybavení.

Zmírnění obav i komplikací

Dalšími výhodami programovaného porodu je prevence vzniku prodlouženého těhotenství a také odbourání obav matky z nečekaného začátku porodu.

„Programovaný porod přináší výhody všem zúčastněným. Rodiče si mohou v klidu připravit potřebné věci, odpočinout si a zajistit například odvoz nebo dovolenou, lékaři zase zajistit personál i vybavení. A v neposlední řadě je to výhodné i pro dítě, neboť matka plná sil a psychicky připravená na porod má lepší předpoklady pro nekomplikovaný průběh porodu," uzavřel primář.

Takzvaný programovaný porod připadá v úvahu od 39. týdne těhotenství.