Na Olomoucku vsadili především na novější odrůdy odolnější vůči chorobám, do jejichž výsadby se pouští obce i jednotlivci.

Ve dvou a tříletých výsadbách, se právě v těchto dnech učí, jak správně přistoupit k zimnímu řezu révy.

„Základem je teoretická výbava a základní vybavení, velké a malé vinařské nůžky, doporučuji nešetřit a koupit vinařské profesionální,“ usmál se vinař Oldřich Palička z Odrlic, místní části Senice na Hané, který o víkendu ukazoval zimní řez na obecní vinici ve Střeni.

„Na Olomoucku se pěstování vinné révy za poslední roky hodně rozšířilo a všichni se vzájemně učíme, jak správně na to,“ poznamenal.

Hvězdář Josef Masničák si postavil na zahradě v Mutkově malou hvězdárnu.
Nadšenec si na zahradě postavil vlastní hvězdárnu

Zimní řez

Úkolem zimního řezu je odstranění starého dřeva.

„Po zimě má réva hodně letorostů a je nutné veškeré nepotřebné dřevo odstranit a zamezit jeho vyživování. Žádoucí je, aby míza proudila pouze do dřeva (oček), které budeme nechávat na letošní rok,“ vysvětlil jednoduše poslání řezu.

Po správném hrubém řezu zůstane na keři jen jeden nebo dva takzvané tažně, s počtem oček daným odrůdou a záměrem vinaře na kvalitu vína. Velmi zjednodušeně řečeno, s vyšším výnosem se snižují kvalitativní parametry hroznů pro výrobu vína.

„Na naší vinici ponechávám jeden letorost a současně musím keři ponechat možnost růstu zásobního letorostu pro budoucí rok. Základní způsoby jsou dva: řez na záložní čípek a bez záložního čípku, kdy budoucí letorost vyrůstá v ohybu tažně. Záleží ale na mnoha okolnostech pro co se vinař rozhodne. Já osobně upřednostňuji řez bez záložního čípku, je šetrnější ke kmínku keře," sdělil vinař.

Ilustrační foto
Zaplní Hanou vinohrady? Litovel usiluje o obnovu vinic, EU ji zatím brzdí

Kmínek je třeba vyvázat bužírkou

V Odrlicích je nízký typ vedení vinohradu s hustým sponem přibližně 8 000 keřů na hektar.

Réva je vedena na speciálních vodicích drátech, které jsou napnuté mezi sloupky, během roku se nemusí dopínat.

Už při výsadbě mladých rostlin je potřeba vždy pamatovat na to, že réva je dlouhověká popínavá rostlina dorůstající velkých rozměrů. Opora se musí přizpůsobit velké hmotnosti a zejména silným větrům.

Kmínek je potřeba vyvázat bužírkou a letorost, ze kterého letos porostou hrozny, se vyvazuje do vodorovného směru. Po hrubém řezu révy následuje vyvazování, které probíhá v době, kdy má rostlina více mízy, není tak suchá a je pružná na ohýbání.

Těsně před vyvazováním révy je zapotřebí zkrátit letorost na konečnou délku.

„Vyvazování vidím tak za deset dnů,“ odhadoval v sobotu vinař Palička.

Sázení vinné révy v Odrlicích u Senice na Hané
Hanácké víno. Za Olomoucí rozšiřují vinohrad, sází přes tři tisíce hlav

Pozor na "Zmrzlé muže"

V rámci organizace drátěnky zvolil vinař dvojici vodicích drátů. Spodní vodící drát slouží pro pěstování jakostních vín, vyroste na něm méně hroznů. Letorost se vyvazuje vodorovně. Horním vodící drát slouží pro vyvazování letorostu do oblouku, tím se získá větší počet oček (delší letorost), a více hroznů. Tyto hrozny jsou určeny k prodeji nebo k výrobě burčáku.

„Až začnou rašit očka, pod lomem nechám šest letorostů rostoucích nahoru a spodní očka vylámu,“ musím ale brát ohled na každoroční 'Zmrzlé muže' a tento zásah raději dělat až po nich," poradil vinař Palička.

V Lutíně chystali několik let pozemky pro výstavbu rodinných domů.
Pozemky pro domy u Olomouce chystali roky, prodej skončil fiaskem

4 tisíce sazenic

Na nové, tři roky staré vinici má necelé 4 tisíce sazenic celkem čtyř odrůd vinné révy. Vsadil na: Solaris (raný), Souvignier gris (poloraný), Savilon a Hibernal (pozdní pro vysoce kvalitní vína).

„Nové rezistentní odrůdy jsou výhodné pro ekologické pěstování vína a jsou odolnější vůči poškození dřeva mrazem, což nás na Hané poslední roky netrápí. Pokud přijde mráz v době rašení, tak zmrznou všechny odrůdy. Odrůda Solaris má schopnost zregenerovat a obrazit znovu ze spících oček. proti chorobám. Nepotřebuji tolik chemie. Pro ochranu révy používám základní postřik před květem kombinací mědi, síry a vodního skla,“ popsal vinař odrůdy, se kterými má již pětileté zkušenosti.