Stejně tak lékaři nejsou závěrem dlouho hledaného kompromisu nadšeni. To, zda je restaurace kuřácká, nebo nekuřácká, pak podle nově schválené novely musejí hostinští sdělit nálepkou na dveřích.

„Pobavilo mne to. To přeci není řešení. Musí se udělat plošné rozhodnutí, abychom všichni měli stejné podmínky. Tak to funguje v řadě států. Osobně bych se zákazem neměl problém, i když v zimě ve dvacetistupňových mrazech by mi kuřáků venku asi bylo líto,“ komentoval majitel restaurace Drápal František Lorenc.

Konkrétně u Drápala je zhruba polovina míst nekuřáckých. „Zůstane to, jak to bylo, jen budou nějaké nálepky na dveřích,“ poznamenal podnikatel k novele s tím, že je přesvědčen, že na plošný zákaz by nedoplatily ani menší hospody na vesnicích. „Lidé půjdou do hospody vždycky. Kuřáci vyjdou ven, pokecají,“ podotkl.

Jiní oslovení hospodští v Olomouci jsou naopak rádi, že si o tom, jestli se v jejich lokále bude kouřit, rozhodnou sami a že jim zákon kuřáky nevyžene.

„Samozřejmě máme i prostory pro nekuřáky. Je dobře, že senát rozhodl tímto způsobem a nenařizuje nám, co se smí v našem podniku,“ uvedl například majitel pivnice Bristol Jiří Berousek.

„Nekuřáci u nás mají vyčleněný prostor a nikdo si na nic nestěžuje. Jsme rádi, že o této věci budou v Česku rozhodovat majitelé restaurací,“ komentovala spolumajitelka restaurace U Anděla Iveta Šmoldasová.

Co na to hosté? „Sice budeme možná jediní v Evropské unii, kde se smí kouřit v restauracích, ale mně to vyhovuje. Rád si pokecám u piva a cigarety, venku nemusí být pokaždé počasí,“ reagoval Petr Rozsíval.

Naopak Eva Kocmánková včerejším rozhodnutím senátorů vůbec nadšena není: „Když i v Turecku přijali takový protikuřácký zákon, který kuřáky vyhnal z restaurací, a těm, jak jsem viděla ve zprávách, to zase tam moc nevadilo, nechápu, proč jsme u nás tak benevolentní. Navíc všichni víme, jak je i pasivní kouření škodlivé,“ komentovala rozhodnutí horní komory parlamentu.

Lékaři z novely radost nemají

Právě lékaři nejsou verdiktem tuzemských zákonodárců potěšeni ani trochu: „Jako lékař, který se zabývá léčením důsledků kouření, jsem celý život proti kouření. A proti kouření v restauracích. Trend, jak jej nastavili v Evropě, je správný. Kdo chce kouřit, ať kouří, nikdo mu to nebere, nakonec si popovídá venku a může to být pro něj příjemné, tak proč diskriminovat kuřáky? Myslím, že v restauracích, kde kouření zrušili, hostů neubylo,“ komentoval novelu plicní lékař Marcel Rupprecht.

O tom, že nekuřáckým restauracím se daří, svědčí jejich narůstající počet i v Olomouci. „Před třemi lety, kdy jsme otevírali, nás varovali, že je to ekonomická sebevražda. Opak se ukázal pravdou. Prostředí, kde se nekouří, je mnohem příjemnější,“ uvedl k rozhodnutí otevřít nekuřáckou restauraci spolumajitel pivovaru a restaurace Moritz Martin Řehák.

„Nekuřáckou restaurací jsme rok a půl a nestěžujeme si. Hosté se obměnili a rozhodnutí určitě nelitujeme,“ poznamenal majitel restaurace U krokodýla Petr Janošek.

Zákaz kouřit v hospodách je běžný v západní Evropě i v USA. Před pár dny vyhnalo kuřáky z restaurací i Turecko, kde kouří každý třetí člověk a spotřeba cigaret je v zemi desátá nejvyšší na světě.

Tuzemská norma, pokud ji podepíše prezident, začne platit od července příštího roku. Pro úplný zákaz kouření je v současné době šest Čechů z deseti.

Co si o novele zákona myslíte? Zákázali byste raději kouření ve všech restauracích?