I letos studentský svátek vyvrcholí volbou krále majálesu, kterým bude tentokrát herec, moderátor a zpěvák Marek Eben.

Několikadenní studentské veselí s podtitulem Škola základ života potrvá od 2. do 7. května.

Návštěvníkům nabídne širokou škálu workshopů a venkovních aktivit, divadelních a filmových představení, ale i historicky největší počet koncertů kapel z Česka, Slovenska, Polska nebo Anglie.

Součástí majálesu bude jako každý rok alegorický průvod, který vyrazí ve středu 4. května před 13 hodinou od Zbrojnice, ústřední univerzitní knihovny. Odtud půjde rej masek na Horním náměstí, aby přihlížel korunovaci nového krále Marka Ebena.

„Pan Eben se na korunovaci velice těší a vzkazuje, že bude studentům dobrým a spravedlivým králem," prozradil hlavní koordinátor oslav Ondřej Martínek.

Zrní i ocenění Angličané

I letos bude celému týdnu vévodit hudba.

Z českých kapel se na pódiích představí Zrní, Vypsaná fiXa nebo Kapitán Demo.

Ze Slovenska do Olomouce dorazí Walter Schnitzelsson a Fresh Out of the Bus.

„Jako třešničku na dortu jsme si pro letošek připravili opravdu výjimečnou formaci původem z Londýna – Is Tropical. Ti za svou kariéru stihli předskakovat na tour Klaxons nebo Crystal Castles a jsou držiteli prestižního ocenění UK Music Video Award," řekl hudební dramaturg majálesu Jan Mišák.

Fanouškům divadla se představí olomoučtí mistři improvizace O.LI.V.Y., jeden z nejlepších evropských mimů Radim Vizváry nebo Divadlo DNO v čele s Jiřím Jelínkem a Michalem Daleckým, který v poslední době exceluje jako postava Žížaly v satirickém internetovém pořadu Kancelář Blaník.

Centrum dění ve Zbrojnici

Na rozdíl od předešlých dvou ročníků se hlavní dění majálesu přesune z areálu Korunní pevnůstky do středobodu celé univerzity – na nádvoří Tereziánské zbrojnice.

Menší hudební scéna a nově také elektro stage najdou poprvé své místo v Bezručových sadech, kde se uskuteční i filmová projekce, divadelní představení nebo sportovní aktivity.

Nebude mezi nimi chybět kouzelnický sport famfrpál z Harryho Pottera, zájemci si budou moci také vyzkoušet speciální pohybově-kompenzační pomůcky, jako jsou monoski, tříkolka, mechanický vozík, ozvučený míč a mnoho dalších propriet.

Již v úterý se v rámci akce odehraje také speciální majálesový Hospodský kvíz, na něhož naváže písničkářský Open Mic, který bude hostit hudebnici AGU.